Författare berättarLoser

Fem frågor till Annah Oj

I slutet av september ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Loser” där 30 författare delar med sig av berättelser om förlorare. Annah Oj medverkar med novellen ”Inte för att det är någon tävling”.

 

Berätta kort om dig själv
Jag är en skrivande människa. Dels i arbetet som handläggare i Socialtjänsten där jag skriver utredningar och fattar beslut om insatser och dels på fritiden då jag skriver noveller och oftast på flera bokmanus samtidigt. Bor med man, dotter och katt i Habo.

Hur fick du idén till din novell?
Genom en tidningsartikel om huruvida man ansågs ”misslyckad” över att bo kvar i ett mindre samhälle och pressen på ungdomarna där som förväntades flytta vidare för att ”bli något”. Jag är själv från en mindre ort, Vänersborg, och grannyran landade i angränsande samhälle, Lilleskog, året 2018. Detta blev grunden för mina två huvudkaraktärer i novellen.

Vilka är dina tankar kring begreppet loser?
Först och främst tänker jag kring vem som har mandat att sätta den etiketten på någon och hur gör man det? Är det yttre attribut och omständigheter, eller är det en inre känsla hos den enskilde? Kanske en loser (om nu en sådan ens existerar), skulle kunna var någon som är missnöjd över sin situation, men egentligen har förmåga till så mycket mer, men som ändå inte tar tillvara på sin inneboende potential?

Vad betyder skrivande för dig?
Allt och ingenting. Skriva är min passion, min besatthet och känns ibland lika nödvändigt som luften jag andas. Jag blir sjuk om jag inte får skriva. En livstid räcker inte för att skriva alla idéer jag får till romaner och noveller samtidigt som skrivandet är helt oviktigt om jag jämför med nödvändigheter som mat på bordet, hälsa och välmående hos mina närmaste.

Vilken bok/vilka böcker ser du fram emot att läsa i sommar?
I min att-läsa-hög ligger lite spännande nöjesläsning som bland annat ”De försvunna”, av Caroline Eriksson och ”Paganinikontraktet”, av Kepler. Sedan tänkte jag läste lite handböcker i kreativt skrivande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.