Författare berättar

Alternativ medicin

Av Iris Erlingsdottir

Iris ErlingsdottirKan man gå in i den fasansfulla arbetsrelaterade väggen och hamna på sluten vårdavdelning – då kan man väl också gå in i författarnas värld, som är betydligt behagligare. “Kära Mentor – jag fungerar sämre utan dig” blev från början inte skriven som en bok. Den bygger på skrivelser under tiden jag läkte mig själv efter att ha gått i väggen. Det blev ett behov för mig att dela mina tankar under min renässans, som jag kallar det – efter den djupaste av sorger jag har upplevt – hittills. Skrivandet blev min bästa fungerande medicin, och jag förstår detta hälsotillstånd lite bättre.

Skrivelserna blev till slut en bok, om mitt alldeles egna, personliga sätt att “komma igen”. En renrakad “jag”-bok. “Kära Mentor” framkallade mitt skrivande. Visst fick jag “skrivkramp” ett antal gånger, men om den uppstod, då skrev jag om den. Under skrivandets gång fick jag en slags bekräftelse på att jag hade en “förmåga att sätta ord på pränt”, vilket jag tog till mig.  Jag tänkte ordet “Bok!” ett flertal gånger under två års tid, men det var alldeles för främmande värld för mig att beträda. Jag som knappt läste böcker själv, kunde inte föreställa mig hur det skulle gå till att ta steget till bokutgivning.

Sommaren 2013 bestämde jag mig att blogga delar av min text, det som sedan blev min bok. Jag ville pröva mitt eget mod. Behovet att dela min historia med flera bara växte. Respons, och bekräftelse, från omvärlden fick jag genom bloggen. Det var flera som ville ta del av min berättelse. Drygt en månad efter att jag börjat blogga var bokutgivningsprocessen igång. Det jag hade skrivit under fyra års tid blev ett manus, och efter ännu en månad så bearbetades det av ett bokförlag. Jag kom aldrig på tanken att kontakta ett stort förlag utan skickade en förfrågan till Recito förlag som ger möjlighet till – egen utgivning, och så blev det. Mitt mål var tillräckligt “litet” för att kunna uppnå det.

Jag hittade medicin i skrivandet. Tips till dig, som bara längtar efter att få ner din historia på “pränt”:

* Bestäm dig att det ska bli verklighet. Om du har läsvana, undvik att jämföra dig med andra författare och gör din grej.
* Ta vara på alla dina upplevelser – för romaner samt “jag”-böcker är skrivna genom dem (tillsammans med en gnutta livlig fantasi).
* Mål och syfte med bokutgivandet är en fördel att ha. Ska du bli rik? Eller vill du förmedla något? Vad har du för målgrupp? Familj, vänner, likasinnade, bransch, yrkesgrupp eller hela världen?
* Låt dig inte skrämmas av “språkriktighet och stilbrott” när du skriver. Det är tillåtet att ge ut en bok som inte har “akademiskt” språk.
* Anslut dig till inspirerande grupper på sociala medier, eller annat som passar just dig. Det finns mängder av blivande, debuterande och erfarna författare som delar med sig tips och råd, i både skrivande och bokutgivning.

 … sen bara plötsligt händer det – och du håller din alldeles egna bok i din hand.

Utöver att min bok är utgiven och på marknad i Sverige, så har den även nått både Norge och Finland. Jag kommer från Island och jobbar just nu med översättning av den till isländska. Så, att skriva öppnar många nya spännande möjligheter.

Ett flertal böcker är skrivna om den arbetsrelaterade väggen och jag önskar jag hade vetat att de fanns – innan jag kom i kontakt med den. Nu blev det inte så. Det är min övertygelse att “psykisk ohälsa” såsom “utmattning”, “atypisk depression” samt “uns” kan botas genom hänvisning till biblioteket, istället för till apoteket. Det är faktiskt en åsikt jag har.

Välkomna att ta del av min berättelse “Kära Mentor – jag fungerar sämre utan dig”. Min debut som blivit kategoriserad inom litteraturvärlden som skön- och facklitteratur eller: Biografi, Memoarer, Filosofi, Psykologi, Hälsa, Utbrändhet, Patienter, Familj, Samlevnad, Sex, Skönhet, Fakta.

Själv kallar jag det: Medicin.
www.litenupplaga.se/1248

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.