Författare berättarÖver en fika kan allting hända

En viktig fika med Johan Engman

Berätta kort om dig själv
Jag är född och uppvuxen i Halmstad, men bor numera i Skärholmen, Stockholm med min fru och tre barn. Efter många års restaurangjobb är jag nu kock på en förskola i Vårby gård. På fritiden brukar jag umgås med familjen, träna fäktning, titta på fotboll och skriva noveller.

Hur fick du idén till din novell?
Mina karaktärer brukar ofta kämpa lite ur underläge. Den här gången blev det en man som blir uthängd av sitt ex i en självbiografi. Han har haft svårt att få jobb och förlorat vårdnaden om barnen. När det är dags för bodelning dyker någon oväntat upp som vill höra hans version av historien. Det här är första novellen jag skriver om skilsmässa. Titeln är inspirerad av en textrad av Peter LeMarc.

Vad betyder skrivande för dig?
Jag började skriva noveller för fem år sedan när jag med viss nybörjartur vann Kommunal Stockholms novelltävling. Innan dess skrev jag mest insändare och motioner. Det har blivit en hobby som ger utrymme för mina dagdrömmar.

Jag får idéer och inspiration från arbetskamrater, familj och vänner. Sedan kryddar jag med min livliga fantasi. Det är roligast att skriva om personer och miljöer som annars inte syns så mycket i litteraturen.

Hur sorterar du din bokhylla?
Böcker och skivor i samma ämnen/genre står tillsammans. Författare och artister sorteras efter utgivningsår.

Hur viktigt är fika för dig
Fika är viktigt för det sociala livet. Ofta är det lätt att jobba hårt och bara ta en stående kaffe i farten. Vi underskattar lätt hur viktigt det är att ta en paus, sätta sig ner och fika ihop med någon annan.

Vad är ditt favoritfika?
När jag reste förbi en bondgård i Ecuador fick jag vara med och plocka, rosta och mala kaffebönor. Vi satt runt elden samtidigt som bryggaren puttrade bredvid.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända“, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Johan Engman medverkar med novellen ”Intrampade smörgåsar”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.