Författare berättarÖver ytan

Stigmatiseringen kring psykisk ohälsa håller på att luckras upp rejält

Denna månad lanserar Ariton Förlag antologin Över ytan: 10 personliga berättelser om psykisk ohälsa, anorexi och om att vara anhörig. Sofia Sköld medverkar med berättelsen ”Vågar, vågar inte”.

Allt ordnar sig. Våga tro på det. Blir det inte som du tänkt, testa något annat. Det kan låta enkelt och kännas så svårt, jag vet. Men du förtjänar att må bra, eller hur? Och då ska du få den hjälp du behöver.

Vem är Sofia Sköld? Berätta gärna kort för oss som inte vet.
Jag föddes under ganska dramatiska omständigheter i Värmland och växte sedan upp i en liten bruksort som heter Munkfors. Jag studerade språk på gymnasiet där jag fann en bästa vän för livet. Kärleken fann jag senare i min totala motsats – men som kompletterar mig. Hela fjorton år har vi nu hållit ihop. Vi har flyttat en massa tillsammans och skaffat fyra barn. Jag har skaffat kandidatexamen i Miljövetenskap och testat olika vägar framåt. Och massa annat. Det finns så mycket att berätta! *haha*

Du medverkar i en antologi, ”Över ytan”, vad handlar ditt kapitel om?
Jag skriver om hur det kan kännas att dras ned djupt under ytan av psykisk ohälsa och samtidigt inte tyckas finna någon väg uppåt. Men jag berättar också om vad som fick mig att ta mina första simtag upp ur det mörka och in i livet igen. De djupa andetagen av frisk luft över ytan är vad som får mitt liv att fungera. På många sätt! Idag lever jag med huvudet över ytan för det mesta, men dagar finns när något vill dra mig ned igen – då är det tur jag har börjat hitta sätt att förbli över ytan. Jag delar med mig av en del tips i boken men alla tips fick inte plats i boken, så de kanske får komma i en ny bok…

Vad är ditt bästa tips för att komma över ytan när det gäller psykisk ohälsa?
Mitt ena bästa tips är att våga söka hjälp. Känner du dig nere, håglös eller likgiltig inför livet? Kvävs du av din oro eller ångest? Ring en psykolog, psykiatrin eller vårdcentralen. Kom ihåg: Du förtjänar att må bra. Hjälp finns att få. Många människor älskar dig och önskar dig allt gott. Och du, mitt andra bästa tips: det finns mycket forskning som visar på att naturen kan hjälpa oss människor att må bättre, helt gratis! Så gå ut på en promenad i trädgården, parken eller skogen. Kanske trivs du bäst på en klippa vid havet? Ta dig då dit. Besök den natur som känns bäst för dig och som ger dig mest lugn; upprepa så ofta du kan.

Vad längtar du mest efter just nu? 
Jag längtar till den dagen jag vågar stå upp för mig själv helt genom att satsa på mina drömmar! Men jag längtar också efter mysiga höstkvällar med mina fyra barn där vi kan dricka te insvepta i ullfiltar framför brasan och läsa massa härliga böcker tillsammans.

Vad läser du helst för sorts böcker?
Jag älskar verkligen alla de böcker som jag har läst som är skrivna av författargenierna Åsa och Mats Ottosson. De är makalösa ordkonstnärer som broderar in vackra berättelser och fakta på min livsväv. (Nämnde jag att jag älskar facklitteratur?!) Jag är så tacksam för deras böcker! I övrigt läser jag helst facklitteratur med tema natur, djur eller växter men en del feel-good får också plats i min läslista!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.