Författare berättar

Över en vårfika med Jan Björkman

Berätta kort om dig själv
Jag är en tidigare managementkonsult och projektledare från Stockholm som sadlat om till järnvägsbyråkrat.

Jag kryddar gärna mina texter med en osannolik ingrediens för att sätta vår uppfattning om vad som är självklart i nytt perspektiv. Jag betraktar mig visserligen som litterär allätare, men science fiction ligger mig extra varmt om hjärtat.

Under de senaste åren har jag som fritidsförfattare publicerat ett tiotal noveller. I byrålådan ligger dessutom ett par längre manus som söker förlag. Ytterligare intressanta skrivprojekt bildar högar på skrivbordet, tid är en bristvara, idéerna är det inte.

 

Hur fick du idén till din novell?
Stora delar av min släkt kommer från Norrland, där berättartraditionen är stark. Som barn kunde jag sitta som förhäxad och lyssna på äldre släktingars hågkomster och anekdoter. De verkade all ha levt fantastiska liv, fyllda av äventyr och dråpligheter. Först som tonåring jag insåg att det var viktigare att historierna var bra än att de var sanna. Min novell har sitt ursprung i en skröna om en man som var så populär bland kvinnorna på bygden att han i en gård gjorde både mor och dotter gravida, varefter han fick hastigt fick lämna byn och fly till mer civiliserade trakter. I den vanligaste versionen bosätter han sig i Härnösand. Jag tveksam till om historien är sann, men den fungerar bra som inspirationskälla till andra berättelser.

Är det viktigt att läsa böcker? 
En bok är så mycket mer än en stunds verklighetsflykt. Den är en resa rakt in i författarens inre väsen. Även om texten inte på något sätt är självbiografisk är den en chans att få följa en annan människas vindlande tankebanor. Eftersom dessa tankebanor oftast skiljer sig från läsarens får denne se nya sätt att tänka och andra sätt att betrakta tillvaron. Den som läser böcker blir genom sina vidgade perspektiv helt enkelt lite klyftigare genom läsningen.

Pocket, inbunden eller e-bok?
Jag föredrar e-böcker på resan, eftersom jag då kan ta med i stort sett hela biblioteket utan att få övervikt på flyget. Den inbundna boken är en kamrat som skall göra mig sällskap under flera år framöver genom sin närvaro i bokhyllan. En pocket köper jag bara om det inte finns något annat alternativ.

Vad din favoritfika?
Efter att under många år ha provat mig igenom ett stort antal varianter av kaffe med benämningar som är allmänt svåra att uttala har jag slutligen kommit fram till att det bästa ändå är vanligt svart kaffe, där jag själv malt bönorna i kaffekvarnen hemma. Som tilltugg till kaffet fungerar nästan vad som helst, jag är inte särskilt petnoga, så länge brödet innehåller rikligt med mandelmassa …och pärlsocker …och pistagenötter …och chokladkräm …och gärna lite saffran. En klick vaniljsås på toppen är inte heller dumt.

Te betraktar jag som ett blaskigt substitut till kaffe, lämpligt att ta till under nödår.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av mars ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vårfika” där 26 författare delar med sig av berättelser om saker vi inte pratar om. Jan Björkman medverkar med novellen ”Ättelinje”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.