Författare berättar

Så skriver du psykologisk spänning!

Av Annika Widholm

I somras debuterade Annika Widholm med sin första roman för vuxna. Nu släpps ytterligare en bok, psykologiska thrillern Underströmmar. Här berättar hon om nya boken och ger skrivtips.

Vad handlar dina böcker om?
Jag har tidigare även skrivit för barn och unga och de flesta av mina böcker handlar om krypande spänning och gåtfulla mysterier. Jag tycker själv om att läsa den sortens böcker. Berättelser med psykologiska vinklar som utforskar människans skuggsidor, sånt som skaver och oroar i till synes vardagliga situationer och relationer.

Berätta om din nya spänningsroman?
Underströmmar är en psykologisk thriller om Sandra som kommer till förskolan för att hämta sina barn och upptäcker att de inte är där. Först tror hon att det har blivit ett missförstånd men när hon inte lyckas få tag på sin man Elias, eller någon annan som vet var hennes barn är, växer paniken och hon kontaktar polisen. Hon undrar om Elias kan ha lämnat henne utan förvarning och tagit med sig barnen. Eller har familjen utsatts för ett brott? Kanske som en fruktansvärd hämnd för något Sandra har gjort. Gradvis går den svåra sanningen upp för henne – att hon själv på något sätt är orsak till att barnen är borta.

Hur ser din skrivprocess ut?
Det startar med att jag får en idé som jag inte kan släppa. I början är skrivprocessen intuitiv och spretig och när jag kommit en bit brukar jag därför behöva lägga en hel del tid på att flytta om stycken och scener tills dramaturgin fungerar. Jag tycker om alla stadier i skrivandet, från det där härligt kreativa kaoset i starten till att redigera meningar i ett nästan färdigt manus.

Vad är ditt bästa tips för aspirerande spänningsförfattare?
Att skriva om det som verkligen engagerar och som du själv tycker är spännande. För om manuset känns trögt och tråkigt att skriva så är risken stor att det kommer att kännas på samma sätt att läsa. Det är också bra att relativt tidigt bestämma sig för vilken sorts spänningsgenre det handlar om, exempelvis en deckare, skräck eller psykologisk thriller. Det är sedan viktigt att ha tålamod och tro på berättelsen även om första versionen av texten inte blir perfekt.

Underströmmar släpps av Bonnier Bookery den 20 november, först som e-bok och ljudbok inläst av Rebecka Hemse.

Just nu kan du lyssna eller läsa Underströmmar kostnadsfritt hos BookBeat! De bjuder på en gratis provperiod om du registrerar konto på www.bookbeat.se. Klicka på ”Prova BookBeat” och ange annikawidholm som rabattkod.

Läs mer: https://annikawidholm.com/understrommar/

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.