Författare berättar

Över en vårfika med Eleonore Hammare

Berätta kort om dig själv
Eleonore Hammare, född 1969, bor växelvis i Stockholm och Nyköping, gift och har en dotter som studerat dataspelsutveckling och bor på Kungsholmen i Stockholm. Jag är utbildad systemvetare och ekonom och har alltid haft som fritidsintresse att skriva och har bland annat gett ut boken ”Sunt förnuft” på Visto förlag (2014). Jag arbetar till vardags som VD för Landstinget Sörmlands IT-organisation D-data AB. På min fritid tycker jag om att läsa, skriva, umgås med trevliga människor och att träna fysiskt i olika former.

Hur fick du idén till din novell?
Jag fick idén utifrån att jag ofta funderar på hur man som människa kan föra fram olika besked, särskilt kring svåra eller känsliga ämnen. Ett sådant ämne är hur läkare berättar för patienter att de har en dödlig sjukdom och att tiden är utmätt. När jag då funderade på fika, människor jag mött genom livet och utmaningen i att hantera svåra samtal så dök ämnet och karaktären upp i mitt huvud ganska omgående. Jag hade berättelsen klar för mig ganska snabbt och skrev ned ett första utkast till novellen.

Är det viktigt att läsa böcker? 
Generellt sett ser jag det som viktigt att läsa böcker. Dels för att ta del av olika former av texter och sätt att uttrycka sig men också för att fylla på med nya intryck, känslor och liv som man kanske inte tar del av annars. Men med det sagt så vill jag också lyfta fram att vi i dagsläget matas med så otroligt många texter och intryck från olika elektroniska kanaler och medier så det är möjligt att bokens roll idag är mindre viktig än tidigare (utifrån att vi får tillgång till så mycket text och livsöden på andra sätt).

Pocket, inbunden eller e-bok? 
Jag trivs bäst med pocket. Det är bekvämt och lätt att bära med sig och jag behöver inte vara så överdrivet försiktig med boken eftersom den är billig i inköp och för mig är en förbrukningsvara. Jag brukar ge bort mina böcker när jag läst dem. Det ger återvinning och en möjlighet att få andra att ta del av bra läsning.

Vad är ditt favoritfika?
Mitt favoritfika är en stor kaffe med lite mjölk och gärna en leverpastejsmörgås eller en riktigt bra saffransbulle (oavsett årstid). Jag fikar gärna själv för att samla tankar och reflektera eller i sällskap med någon person där vi har ett utbyte av åsikter och funderingar.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I mitten av mars ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vårfika” där 26 författare delar med sig av berättelser om saker vi inte pratar om. Elenore Hammare medverkar med novellen ”När körsbärsträden blommar”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.