Författare berättarÖver en regnbågsfika

Över en regnbågsfika med Hanan Sabah Ryberg

Berätta kort om dig själv
Jag är sedan 2004 bosatt i Malmö. Mina rötter finns dock i Irak. Det är också där jag lärde mig läsa och skriva, vilket jag har gjort flitigt sedan dess. I min handväska finns alltid en bok som jag kan läsa ifall tillfället ges. Idag jobbar jag med utredningar inom kommunal verksamhet.

Vad inspirerade dig till att medverka i ”Över en regnbågsfika”?
Jag tyckte om idén att skriva om helt vanliga människor i vanliga vardagliga situationer. Oavsett kön, sexuell läggning, yttre attribut eller inre övertygelser har vi människor mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Vi har alla våra toppar och dalar, kan känna glädje och sorg, har rädslor och förhoppningar och vi kan alla hamna i likartade vardagliga situationer.

Hur fick du idén till din novell?
Jag hade skapat en karaktär på en skrivarkurs jag deltagit i. Jag ville höra vad den karaktären hade att berätta. När det var dags att skriva till Över en regnbågsfika talade karaktären till mig, och jag skrev ner dennes berättelse. Det var ett nytt sätt för mig att skriva. Jag brukar utgå ifrån en berättelse och skapa karaktärerna därefter. Att vända på processen blev en trevlig erfarenhet.

Vad betyder skrivande för dig?
Utan skrivandet hade det inte funnits böcker. Utan böcker hade världen varit grå och tråkig. Med mitt skrivande vill jag bidra till att göra världen mer nyanserad och intressant. Skrivandet är den del av min själ som kompletterar den jag är.

Vad är en lyxfika för dig?
Kaffe är en obligatorisk del av en lyxfika, och gott ska det vara. Eftersom jag är mer svag för salt än för socker frossar jag helst i chips, popcorn, nötter, salta pinnar. Ja, allt som innehåller salt. Även att låta smaksatt flingsalt smälta långsamt på tungan är en lyx utan dess like.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av juli ger Ariton Förlag ut ”Över en regnbågsfika“, en novellantologi där 27 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Hanan Sabah Ryberg medverkar med novellen ”Ett oväntat besök”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.