Författare berättar

Över en sommarfika med Susanne Hydén

Berätta kort om dig själv
Jag är en glad och engagerad kvinna mitt i livet, som är bosatt strax utanför Göteborg med tonåringar och en egensinnig katt. Kärleken till en god historia planterade min morfar Stellan i mig tidigt. Uppflugen i hans knä i den gula rokokofåtöljen satt jag andäktigt i timmar medan han läste högt antingen ur HC Andersens sagor, grekisk mytologi eller Bland tomtar och troll. Så att börja skriva berättelser själv var självklart redan från start. Fast som vuxen blev det istället arbetstexter och dagbok fram tills jag blev ombedd att skriva en e-bok om karriär 2015. Därigenom gick även min skönlitterära propp ur. ”Den fjärde meningen” är min andra antagna novell hos Ariton. Jag medverkade även i Över en Vårfika med ”Varför har du inte sagt något”.

Hur fick du idén till din novell?
Livets mening är ju något man ständigt funderar över, inte minst som författare och coach. Uttrycket villa, vovve, Volvo brukar ju vara en summering av vad vi önskar oss. Min novell kommer ur en god väns berättelse om en stund när mycket ställdes på sin spets. För att få mening måste vi ju också göra olika val.

Vad betyder skrivande för dig?
Att nå ut, fram, igenom och få förmånen att beröra mottagaren. Just nu känns skrivandet som en del av det syre jag andas.

Senast lästa bok?
Över en Vårfika, faktiskt. I skrivande stund har det precis varit release och det har varit väldigt spännande att få läsa alla mednovellisters tolkningar av samma ämne.

Berätta om ditt bästa fikaminne
En varm sommarmorgon när vi åkt tidigt till havet och packar upp filtar och fika samtidigt som änderna tar sitt första morgondopp. Vi sitter på de solvarma klipporna med varsin smörgås med hönökaka och kalvkorv, häller nybryggt kaffe med mjölk ur en termos, pratar och spanar ut över det glittrande vattnet i riktning mot Vinga.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Susanne Hydén medverkar med novellen ”Den fjärde meningen”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.