Mer än bara ord

Skrivandet är en dust av magi i vardagen

Av Marie-Louise Kanon

Efter tjugo års karriär som kommunikatör och marknadsförare i den hektiska IT/Telekombranschen sadlade jag om för att bejaka drömmen om att arbeta med min hobby; att skriva och skapa.  Just nu är jag aktuell som delförfattare i en antologi om kommunikation, jag skriver på mitt eget roman-projekt och har även uppdrag där jag skriver filmrecensioner, bloggar, copy, bröllopstal och artiklar samt designar webbsidor, illustrationer, broschyrer och annat marknadsförings-material. Mitt kontor är min soffa i vardagsrummet eller, under varma sommardagar, ute i hammocken i vår trädgård på Värmdö. Oftast med katterna och hunden vid fötterna och kaningården tryggt i synfältet. De tre tonåringarna och sambon uppmuntrar min nya inriktning i livet och har lärt sig att se och hålla sig undan när inspirationen är på högvarv.

Att fråga varför jag skriver är som att fråga varför jag äter, varför jag andas, varför jag tycker om att sitta i skuggan när solens strålar är alltför varma så att de bränner mot min hud och får huvudvärken att hota bakom pannan. Det är en naturlig del av mitt liv. En del av mig och mitt DNA. Det har alltid varit så.

När jag tänker på varför jag skriver – eller hur jag kom att älska att skriva – ser jag en mängd ögonblick flimra förbi som en snabbspolad film innanför mina ögonlock. Jag kan inte riktigt säga vilket av dessa ögonblick som var viktigast eller mest signifikativt för att utveckla min kärlek till det skrivna ordet. De är alla en del av ett pussel. Men jag vet exakt vad som fick mig att våga ta steget att äntligen göra skrivandet till mitt yrke. I ett samtal med en älskad familjemedlem 2016 pratade vi om att följa våra drömmar. Jag sa undanglidande, likt många gånger tidigare ”Jodå en dag skall jag börja skriva på allvar” och fick svaret ”Låt en dag bli just idag. Du måste bara våga, jag vet att du kan. Jag tror på dig.”. Så ung och så klok.  Jag visste inte att det skulle bli vårt allra sista samtal. När det ofattbara hände insåg jag att man aldrig vet hur långt livet räcker. Den där dagen då jag skulle våga fick inte längre vara imorgon, om en vecka eller om ett år. Den skulle, precis som hon hade sagt, få bli just idag.  Så jag tog språnget. Ut i det okända men ändå välkända. I en dröm av ord.

Men vad är det som är så lockande med skrivandet? Hur hittar man inspiration? Det kan för dem som inte skriver verka lite trist att sitta med fingrarna på ett tangentbord jämt och ständigt. För att inte tala om att alltid känna pressen av att behöva hitta på något att skriva om.

Faktum är att det inte känns svårt. Skrivandet är för mig både helande och lärande. Jag har möjlighet att uttrycka mina egna tankar och känslor vilket är som att gå i gratis terapi hos sig själv. Jag kan hitta på historier ur tomma intet. Jag får lära mig nya saker genom skrivuppdrag i okända marker. Inspiration får jag från intressanta nya människor, vänner, familj och andra okända som jag observerar och lägger på minnet. En bussresa är numera aldrig bara att ta sig från A-Ö med hörlurarna på och en trött blick ut genom ett smutsigt fönster. Nu är det en resa fylld av detaljer, som en speciell gång, ett skinande spänne på ett grått hår, en tom blick i ett fårat ansikte, kärlek mellan ett osannolikt par eller ett samtal som tränger fram från sätet bakom. Allt går att använda i en historia, en beskrivning eller en karaktär. Livet, var jag än är, har blivit som ett smörgåsbord av inspiration och en stor del av hjärtat i skrivandet är tanken på att andra tycker om och får något ut av de ord jag publicerar.

Till skillnad från i verkliga livet ger skrivandet på min egen bok dessutom möjligheten att helt fritt bestämma vad som skall hända, vem som säger vad, hur karaktärerna ser ut, vad de tänker och vad de har på sig. Vilken frihet! Tänk att få vara regent i sin egen fiktiva värld. Ibland känns det som att träffa anden i flaskan och få alla sina önskningar uppfyllda. Som en dust av magi i vardagen.

Så hur vet jag att jag valde rätt?  Det är enkelt; Min värsta dag som skribent och författare är fortfarande mycket bättre än min bästa dag i min förra karriär.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Marie-Louise Kanon medverkar med kapitlet ”Kommunikation på tonårsplaneten”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.