Författare berättarÖver en fika i Svea Rike

Över en fika med Anna Ehn

Berätta kort om dig själv
Jag heter Anna Ehn och är journalist och författare. Jag bor i Uppsala med man, tre barn och hund. Jag gav ut min första roman 1995 och därefter har jag skrivit i olika genrer och för olika åldrar, bland annat två ungdomsromaner, en bilderbok, en reportagebok och en barnboksserie för barn som håller på lära sig att läsa. Jag sitter och skriver i källaren, men tänker bäst när jag är ute och går.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till novellen ”Högst upp på bron” fick jag i ett samtal med en vän. Hen berättade om en person som var rädd för broar, och som tog en lång omväg varje dag för att komma till jobbet. Den tanken inspirerade mig och fick mig att fantisera vidare, och fram växte berättelsen om Jens.

Hur sorterar du i din bokhylla?
Jag har flera bokhyllor med lite olika system. I en bokhylla står mina favoritförfattare (Joyce Carol Oates, Märta Tikkanen, Kerstin Ekman, Janet Frame och några till), i en annan inbundna romaner sorterade efter känslomässigt värde. Och i en tredje pocketböcker huller om buller, samt rader med litteratur om feminism och annat som intresserar mig.

Vilken är din mest heliga plats?
Det har jag nog ingen. Skulle vara ute i skogen då, eller vid havet.

Vad är du mest rädd för?
När jag var liten var jag rädd för maneter – men jag börjar komma över det.

Vem fikar du helst med?
Jag fikar helst med mina barn, eller med min man, eller med någon av mina fina vänner. Eller med mamma.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss . Anna Ehn medverkar med novellen ”Högst upp på bron”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.