Författare berättar

Över en sommarfika med Lisa Valtersson

Berätta kort om dig själv
Som ung sökande person spelade jag många olika musikinstrument och teater. Jag skrev texter som jag tyckte var viktiga och sedan slängde jag dem. I trettioårsåldern träffade jag mannen i mitt liv och vi fick tre barn. Jag omskolade mig till matematiklärare och arbetar nu på Komvux. Mitt eget skrivande har genom livet anpassats till funktion: akademisk text under utbildningen, informationstext i yrket och några artiklar i olika tidskrifter. Snart flyttar mitt yngsta barn hemifrån och då kommer jag att få eget rum, både bildlikt och bokstavligt. Så nu har jag börjat spela musik igen. Jag har också plockat fram min längtan att formulera mig och börjat skriva, enbart av lust och den här gången tänker jag behålla mina texter.

Hur fick du idén till din novell?
Jag hamnade i ett sällskap på krogen där flera berättade om sina relationer och vad som hade förändrats med åren. Samtalet landade i vad som är viktigt i livet. Många var goda berättare och min fantasi tog fart. Så med olika embryon från verkligheten uppstod mina uppdiktade personer.

Är det viktigt att läsa böcker?
Att läsa är ett naturligt sätt att vara. En god berättelse är som en inre resa, en vila från vardagen, ett äventyr. Jag lär mig mycket både om mig själv och om andra när jag läser, särskilt om jag läser om människor jag först inte begriper mig på.

Pocket, inbunden, e-bok eller ljudbok?
En pocket är utmärkt på en resa och det är ett nöje att lämna kvar den på ett hotell eller en uteservering så att någon annan kan få den. En inbunden bok finns kvar i min bokhylla. Jag kan återvända till den, kanske läsa utdrag, kanske referera till den i något jag skriver och ibland rekommendera och låna ut den till en vän. Ljudböcker har blivit min stora passion de senaste åren. Jag lagar mat, promenerar, rensar i trädgården och somnar med en ljudbok i öronen. Det är otroligt lyxigt att, när jag hör en bok nämnas i radio eller recenseras i en tidning, plocka fram den i min app. Och om den inte finns, brukar jag hitta många andra intressanta böcker, ofta biografier. Jag tycker om att lyssna till andra människors berättelser om sitt liv och vad de har kommit fram till.

Berätta om ditt bästa fikaminne
Mitt bästa fikaminne, det är svårt att välja, … men den godaste kopp kaffe jag någonsin druckit var en tidig morgon på ett tåg genom dåvarande Jugoslavien på väg ner mot Aten i slutet av 70-talet. Jag tågluffade och hade tillbringat natten ståendes och sittandes tillsammans med andra ungdomar utanför toaletterna. Det fanns ingen restaurangvagn på tåget och ingen av oss hade tänkt på matsäck. En man gick omkring med en minimal kaffekopp som han fyllde på och erbjöd hugade. Utan eftertanke tog jag emot drycken och den smakade himmelskt! Starkt, väldigt sött och mycket hett. Det var bara en liten slurk, men hela dagen lyfte för mig.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Lisa Valtersson medverkar med novellen ”Högsommarhetta”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.