Författare berättarLoser

Fem frågor till Lotta Damstedt

I slutet av september ger Ariton Förlag ut novellantologin “Loser” där 30 författare delar med sig av berättelser om förlorare. Lotta Damstedt medverkar med novellen ”Prinsar och prinsessor, får det vara lite tårta?”.

 

Berätta kort om dig själv
Jag heter Lotta Damstedt och bor med min familj i Stockholm efter många år på västkusten och i Sjuhäradsbygden.

Hur fick du idén till din novell?
Idén kom till mig en kväll när jag åkte genom min gamla hemtrakt Bagis, plötsligt mindes jag när pappa jobbade extra på ett bageri och kom hem med en säck defekta tårtor. Runt den här bilden byggde jag sedan ut texten till novellen.

Vilka är dina tankar kring begreppet loser?
Ordet loser andas nederlag och uppgivenhet, men kanske går det ändå att hitta ett sätt att komma vidare på? Att få revansch mot alla odds. Mina texter är ofta laddade med något av den klangen.

Vad betyder skrivande för dig?
För mig är skrivandet mycket lek, och att vända och vrida på på roller och idéer vi har om varandra och oss själva. Jag gillar tanken på att livet inte är något statiskt, att det alltid finns någon ny dörr att öppna. För mig kan skrivandet fungera som en nyckel till de dörrarna.

Vilken bok/vilka böcker ser du fram emot att läsa i sommar?
I sommar ska jag läsa Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen av Agota Kristof. Jag vill också läsa om novellmästaren Lucia Berlin och försöka förstå hur hon bar sig åt för att skriva så skenbart enkelt om komplexa ämnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.