Författare berättarÖver en fika i Svea Rike

Över en fika med Sofie Andersson

Berätta kort om dig själv
Jag kommer ursprungligen från Norrköping men flyttade för snart sjutton år sedan till Göteborg för att plugga på personalvetarprogrammet vid Göteborgs universitet. Nu bor jag strax utanför Göteborg med sambo och barn och arbetar sedan drygt tio år med personalfrågor. Jag trivs som bäst ute i den orörda, tysta naturen och drömmer om att en dag ha ett hus på landet.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till min novell ”Platsbrist” är sprungen ur egna erfarenheter av ofrivillig barnlöshet och den maktlöshet och rädsla som den under många år förde med sig.

Hur sorterar du din bokhylla?
Intressant fråga! Från början hade jag nog ambitionen att dela upp faktaböcker på vissa hyllor och skönlitterära på andra men med tiden har detta fallerat. För tillfället är jag i lite av ett inredningsrus så just nu står nog böckerna sorterade utifrån hur höga de är. När jag tänker efter så är ordningen i bokhyllan hemma en bra spegling av mitt liv i största allmänhet; ibland är det innehållet som står i fokus, sen kommer en ytlig period men för det mesta är det ett enda huller om buller!

Vilken är min mest heliga plats?
Skogen, definitivt. Jag är beroende av tystnad och naturliga dofter. Det finns ingenting som är så helande som grön, mjuk mossa mellan uråldriga stammar.

Vad är du mest rädd för?
Min största rädsla är att bli övergiven.

Vem fikar du helst med?
Att få frågan vem man helst fikar med är som att tvingas svara på vilka barn, förutom ens eget, som man tycker mest om. Det är ju egentligen en fråga som är omöjlig att besvara! Men om jag måste välja ut någon så får det bli min underbara vän Karin som jag känt sedan jag var barn.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss . Sofie Andersson medverkar med novellen ”Platsbrist”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.