Författare berättar

Över en sommarfika med Cecilie Östby

Berätta kort om dig själv
Jag är en människa som lever för att förverkliga mina drömmar. Det kanske låter flummigt och en smula självupptaget. Men jag tänker att det ändå inte är någon annan som bryr sig så mycket om mina drömmar som jag gör, så det är min plikt till mig själv att ta det ansvaret.

Det jag drömmer om allra mest är att skriva skönlitterärt och det gör jag så mycket jag kan och hinner vid sidan av mitt frilansande som journalist. Nu i vår har jag fått skörda en hel del av det slitet. I februari kom min första ljudbok ut – SYND – en novellsamling om de sju dödssynderna. Jag har haft med tre noveller i lika många antologier i vår –  i mars kom Över en vårfika, i maj  #älska noveller – 30 nyanser av Frihet och i juni kommer Över en Sommarfika. Dessutom är jag enormt stolt över min debutroman Mistelbarn som kom ut i april.

Hur fick du idén till din novell?
Jag ville beskriva hur det är när man drar slutsatser av något som någon säger utan att ställa de följdfrågor som man behöver ställa för att förstå. Och när man inte förstår, så agerar man utifrån det man tror – vilket kan bli fel. Novellen Kommer inte pappa snart? bygger på ett sånt missförstånd.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är både det jag lever av och det jag lever för. När arbetet är gjort för dagen och jag har lämnat mina journalistiska texter till uppdragsgivaren, så sätter jag igång och skriver på min nya roman eller på en novell.

Senast lästa bok?
“Känslan av ett slut” av Julian Barnes. Jag hade hört mycket gott om den, så är jag sugen på att se filmen, eftersom Charlotte Rampling är med.

Berätta om ditt bästa fikaminne
Bästa fikaminnet är alltid det senaste och i mitt fall var det när jag var i Paris i maj. Vi satt på ett fik vid St Martin kanalen i fem timmar och såg hur dagskiftet gick av och kvällsskiftet gick på. Jag skrev på min nya roman och delade en Tiramisu med min kärlek och drack starkt kaffe till. Solen sken och det bränner fortfarande i huden.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Cecilie Östby medverkar med novellen ”Kommer inte pappa snart?”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.