Över en fika kan allting hända

En viktig fika med Jessica Berggren Turban

Berätta kort om dig själv
Jag är född 1989 och uppvuxen i Malmö. 2009 flyttade jag därifrån, för att bo tillsammans med den man som jag idag är gift med. Efter några år i Mälardalen flyttade vi ned till Halland och sedan 2014 bor vi i Falkenberg med vår nu ettåriga dotter och våra två katter. Jag är utbildad paralegal (juridisk handläggare) och arbetar idag som sekreterare på en liten advokatbyrå i Varberg. Förutom att skriva, tycker jag mycket om att läsa och baka.

Hittills har jag hunnit medverka i fyra novellantologier och kommer i år att medverka i ytterligare två stycken. Därutöver har jag fått en novell publicerad i Hemmets veckotidning sommaren 2017 och jag är även en av författarna till boken Att slukas av mörker (Förlagstryckeriet Vitterleken 2008).

 Hur fick du idén till din novell?
Det är en företeelse som jag har stött på genom åren på olika sätt och har fått uppfattningen att det är något som är relativt vanligt, men som inte många vågar prata om. Därför kändes det som en självklarhet för mig att skriva om just det, när det skulle handla om en viktig fikastund.

Vad betyder skrivande för dig?
Som jag har berättat tidigare i Allt om Skrivande, betyder skrivandet väldigt mycket för mig och jag har alltid älskat att skriva. Det är ett sätt för mig att bearbeta tankar och upplevelser. På det sättet är skrivandet en form av terapi för mig och jag har insett att jag mår bättre när jag har mer tid för skrivandet än under de perioder då jag inte skriver lika mycket.

Hur sorterar du din bokhylla?
Det är ett ordnat kaos kan man säga. Vi har försökt att sortera våra bokhyllor efter facklitteratur respektive skönlitteratur. När det gäller facklitteraturen är dessa sorterade ämnesvis, men det finns ingen tanke bakom exakt i vilken ordning dessa olika ämnen har hamnat i hyllan. Det är ungefär samma sak med skönlitteraturen. Böcker av samma författare står tillsammans, liksom att vi har försökt ställa serier i ordning. Därutöver står böckerna lite huller om buller. De hamnar där de får plats och efter hand som de har lästs.

Hur viktigt är fika för dig?
För mig är fika inget livsviktigt, men jag fikar gärna eftersom jag ser det som en stund då man kan ta en paus, ladda batterierna och kanske till och med prata av sig om olika saker med den man fikar med (om man inte fikar ensam).

Vad är ditt favoritfika?
Chai latte och wienerbröd. Utan tvekan.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av november ger Ariton Förlag ut ”Över en fika kan allting hända”, en novellantologi där 32 författare delar med sig av berättelser om vardagsbetraktelser. Jessica Berggren Turban medverkar med novellen ”Mer komplicerat än så”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.