Författare berättar

Över en vårfika med Susanne Hydén

Berätta kort om dig själv
Jag är en glad och engagerad kvinna mitt i livet, som är bosatt strax utanför Göteborg med tonåringar och en egensinnig katt. Kärleken till en god historia planterade min morfar Stellan i mig tidigt. Uppflugen i hans knä i den gula rokokofåtöljen satt jag andäktigt i timmar medan han läste högt antingen ur HC Andersens sagor, grekisk mytologi eller Bland tomtar och troll. Så att börja skriva berättelser själv var självklart redan från start. Fast som vuxen blev det istället arbetstexter och dagbok fram tills jag blev ombedd att skriva en e-bok om karriär 2015. Därigenom gick även min skönlitterära propp ur. ”Varför har du inte sagt något” är min allra första antagna novell någonsin och därmed också mitt första bidrag hos Ariton Förlag. Det är fantastiskt roligt att den är utvald som ett av bidragen bland saker vi inte talar om i ”Över en vårfika”.

 

Hur fick du idén till din novell?
Idén till min novell har funnits inom mig i många år och sökt många olika vägar för att ta sig ut. Den handlar om svårigheten att tala om det som gör ont, till och med två mycket nära väninnor emellan. Om hur tystnaden påverkar och ger bifall åt det vi inte alls tänkt oss.

Är det viktigt att läsa böcker? 
Mycket viktigt. Böcker är kunskap, förströelse och hjärngympa. De är sällskap, egen tid och gemenskap.

Pocket, inbunden eller e-bok? 
Personligen föredrar jag de två första. Men jag gläds med möjligheterna som både e-bok och ljudbok ger för de som exempelvis har olika funktionsnedsättningar eller av andra anledningar inte kan eller vill läsa böcker i print. Genom olika former kan berättelserna nå många fler och skapa sinnesintryck och glädje för en större publik.

Vad är ditt favoritfika?
En stor mugg med starkt kaffe gärna med varm mjölk. Till det en nybakad vetebulle som doftar kardemumma.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av mars ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vårfika” där 26 författare delar med sig av berättelser om saker vi inte pratar om. Susanne Hydén medverkar med novellen ”Varför har du inte sagt något?”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.