Författare berättar

Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i

Av Elisabeth Jönsson

Våren 2016 släppte jag boken Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i. Bakom bokens utgivning ligger en lite annorlunda skrivprocess som tagit oväntade riktningar under skrivandets gång.

Fotograf: Carina Ståhl
Fotograf: Carina Ståhl

Tankarna kring bokens innehåll har jag burit inom mig under många år. Texter, tidningsartiklar, webblänkar, utdrag ur böcker, citat, egna löpande anteckningar och reflektioner har genom åren sakta formerat sig och bildat den struktur som jag för sju år sedan började skriva utifrån.

Punctum saliens
2010 startade jag webbsidan Punctum saliens, en plats för skaparglädje och själslig inspiration. Här publicerade jag allt eftersom valda delar ur mitt manuskript. Inläggen skapade engagemang och kommentarer. Man kan säga att läsarna på sitt sätt blev mina redaktörer. Jag kunde se vad som fungerade och engagerade, samtidigt som jag fick nya infallsvinklar, en demokratisk process som tilltalar mig djupt.

Om skrivprocessen för Mer Människa
Sedan starten av Punctum saliens har nya texter och nytt material för boken kommit till, medan annat tagits bort. Jag skapade tidigt i skrivprocessen en mind-map, den struktur jag ville arbeta vidare med och också skriva en bok utifrån. Det fanns således redan ett bokmanuskript i samband med att Punctum saliens drog igång 2010. Strukturen har allteftersom förändrats och utvecklats, precis som skrivandet. Jag tycker om att skapa strukturer, vill ha ett bra underlag och fördjupar mig gärna i frågor som engagerar. Att skriva Mer Människa innebar således också att skriv-och kunskapsprocessen ofta gick hand i hand. Sedan ska ord vägas och nyanser komma fram. Skiljetecken, meningsbyggnad, styckeindelning, allt har betydelse för den grundton en bok förmedlar, ett arbete som tar tid.

När jag började arbetet med att skriva själva boken gick jag också in i en annan skrivform. Att skriva för en webbsida eller blogg och att skriva en bok är inte samma sak. Språk, form, skrivprocess och arbetssätt är exempel på sådant som skiljer sig åt en hel del. I boken arbetar jag med helheter på ett annat sätt. Mina texter skulle nu bindas samman, utvecklas , fördjupas, struktureras och förädlas. Jag bad vänner läser igenom det jag skrivit och anlitade också en lektör för bedömning. Korrekturvändorna och redigeringsfasen la jag gott om tid på.

Omslag Mer människaEget förlag
Jag har aldrig tänkt att jag skulle skicka in manuskriptet till ett förlag. Jag ville känna mig helt fri i mitt skapande, arbeta i min takt, på mina egna villkor. Det svenska språket känner jag mig också trygg i då jag under flera år försörjt mig på skrivande i olika former och även undervisat om skrivande, dels genom mitt yrke som gymnasielärare, men också i andra sammanhang under min tid som egen företagare. Boken Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i är således första boken genom mitt eget förlag, Liv & Tanke Förlag.

Mer Människa skapar dialog
Att jag valde att inte skicka in manuskripet till ett förlag innebär inte att jag inte är öppen för andras synpunkter, tvärtom. Nu när boken kommit ut börjar nästa fas, läsarens. På Punctum saliens, via bloggar, i media (mycket glad över ett heluppslag i tidningen Smålandsposten) via bok- och samtalscirklar och i ett slutet Facebookforum lever bokens innehåll vidare. Det som driver mig är kärleken till människorna och orden, ordens kraft att förändra. Det är endast tillsammans vi kan skapa en medmänskligare och vackrare värld. Det behövs motkrafter i en tid som ser ut som vår. Var och en behöver hitta sitt sätt att hantera tillvaron och finna mening, detta är mitt sätt.

Såväl Punctum saliens, som boken Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i, är sprunget ur en djup passion för värden som jag tycker är viktiga att lyfta fram och reflektera kring. Att skriva boken och driva Punctum saliens skapar för mig en livsmening på ett djupare plan.

Fotograf: Carina Ståhl
Fotograf: Carina Ståhl

Bokrelease
Bokreleasen ägde rum den 27 april 2016 i Det fria ordets hus i Växjö. Aldrig kunde jag ana att det skulle bli fullt hus. Det blev en underbar kväll med möten, samtal, musik, textläsning och fotoutställning, ett minne att bära med mig i hjärtat för resten av livet.

Är du nyfiken på Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i? Via Punctum saliens,  finner du nyheter, aktuella evenemang, läsarreflektioner och länkar till aktuella återförsäljare. Önskar du ett signerat exemplar är du välkommen att vända dig direkt till mig på mejladress: elisabeth.jonsson@punctumsaliens.se

Mer om mitt livsengagemang finner du via www.elisabethjonsson.se

Läs tidigare inlägg i Allt om skrivande om Elisabeth Jönsson.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

2 thoughts on “Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.