Författare berättar

Över en sommarfika med Daniel Brandt

Berätta kort om dig själv
Jag är uppvuxen i skånska Eslöv och den sydtyska staden Trier. Sedan några månader tillbaka är jag bosatt i Lund efter nästan nio år i Malmö. Till vardags är jag art director på en film- och TV-produktionsbolag. På fritiden tar musiken, fotografering och berättandet över. Jag försöker samarbeta med andra likasinnade så ofta som möjligt både i jobbet och privat, för att gemensamt nå ännu större kreativa vidder. Att arbeta kreativt på det sättet är alltid fantastiskt inspirerande och spännande. Men jag uppskattar också kontrasten i det mer introverta, som skrivandet kan erbjuda.

Hur fick du idén till din novell?
Jag tycker om att utmana mig själv i mitt skrivande och försöker ofta hitta en tolkning av det aktuella temat som också får mig själv att tänka till i nya banor. Kanske rentav dra det hela lite för långt. Att skriva om meningen med livet kändes först som ett alltför stort och pretentiöst tema. Det blev därför nödvändigt att för min egen del, klargöra att jag inte förväntades komma fram till ett egentligt svar. För vem vet, förstås!

Med det väl klart följde processen ungefär så som den brukar se ut hos mig. Jag lät tankarna flöda fritt kring temat, ibland mer koncentrerat och i oftare bakhuvudet. Efter en tid bestämde jag mig för att angripa frågan utifrån, snarare än som någon högst personlig – och det blev till slut verkligen utifrån.

Tanken slog mig nämligen att mänsklighetens många olika tolkningar kanske inte alls är något på spåren – och oavsett finns det kanske helt andra. Hur skulle en utomjordisk civilisation kunna tänkas resonera? Och hur skulle de se oss människor, ännu trevande och vilsna som vi förmodligen skulle se ut i deras ögon? Där fanns gnistan att bygga vidare på.

Är det viktigt att läsa böcker?
Förmodligen livsviktigt, faktiskt. Det har nog varit det för mig i alla fall. Det ger utrymme till så mycket eget funderande, tolkande och egen fantasi att ta plats runt de noggrant vävda orden. Och det finns så mycket som att lära sig förstås!

Sammantaget skiljer sig boken en hel del från mycket annat i underhållningsväg, som ofta inte kräver lika mycket eftertänksamhet eller uppmärksamhet. Säkert är det inte alla som delar glädjen i processen att tolka det skrivna och visualisera det för sig själv, och det är förstås helt i sin ordning. Men utan läsande skulle vi gå miste om de verkligen djuplodade berättelserna som kanske bara är möjliga i den skrivna formen. Jag kan bara önska att jag hade ännu mer tid att läsa.

Pocket, inbunden, e-bok eller ljudbok?
Personligen älskar jag både pocket och den inbundna boken. Den förstnämnde för att den är enkel att ta med sig, och den inbundna boken för sin skönhet. Det är något speciellt att faktiskt ha orden samlade i ett dedikerat fysiskt ting. E- boken har självklart sina fördelar, också jämfört med pocketboken, men jag uppskattar allt mer att kunna minska tiden jag spenderar framför en skärm eller dator, varför jag också inser att jag förmodligen borde lyssna mer på ljudböcker.

Berätta om ditt bästa fikaminne
Så många fika att välja mellan! De bästa brukar vara de helt spontana, även om de mer planerade och i stora sällskap har sin uppenbara charm. Ett relativt färskt minne, från förra året någon gång på vårkanten, är i alla fall en mycket trevlig fika tillsammans med en god vän. Vi var på vandring längs Prins Bertils Stig utanför Halmstad. Vi stannade längs vägen på en fika som kanske inte var helt spontan, och kanske inte heller en typisk sådan. Vi hade till och med riktiga glas med oss. Men en torrt Gewürtztraminer tillsammans med några medhavda kex och ostar var helt fantastiskt, sittandes där vid den solbaddade strandkanten. Det var aningen för kallt, men ändå härligt att få njuta av den annalkande våren på det viset. Det är kanske rentav det bästa med fikan – att den kan avnjutas sådär enkelt ute i naturen, om man vill.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 27 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Daniel Brandt medverkar med novellen ”Ett nödvändigt samförstånd”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.