Författare berättar

Vet du vad som händer hos grannen?

av Michael Lindquist

Debatten om mäns våld mot kvinnor pågår ständigt, men det omvända scenariot är mindre synbart. Jenny Jacobsson ställde sig själv frågan varför ingen pratar om män som blir misshandlade av kvinnor. Hennes debutroman, I ditt kvarter händer saker du inte ser, blev resultatet av dessa funderingar.

Idittkvarter-212x300Författaren som hatade att läsa
Redan som tioåring hade Jenny bestämt sig för att bli författare, samtidigt som hon hatade att läsa. Både lärarna och hennes föräldrar försökte under hennes uppväxt mer eller mindre tvinga henne till att läsa.

– Jag stakade mig, jag grät, jag hatade det ännu mer. Högläsningen i skolan var det värsta av allt. Men jag älskade att skriva, minns hon.

När de andra eleverna i klassen nöjde sig med att skriva noveller på 4-5 sidor, så kunde Jenny skriva uppemot 15.

Efter gymnasiet slutade hon att skriva och började göra smycken istället. Det dröjde till 2010 innan hon gick en skrivkurs för första gången. Då förstod hon också varför så många författare slår igenom senare i livet. Karriär och familj går först, sedan kommer tiden för att skriva. Hennes egen debut kom när hon var fyrtio med I ditt kvarter händer saker du inte ser.

Det mest förbjudna
Män som misshandlar var nyligen fokus för en temavecka i programmet Efter Tio med Malou von Sivers. En hel vecka om våldsamma relationer, men bara med män som förövare. Visserligen ser majoriteten av våldsamma relationer ut på det sättet, men det betyder inte att kvinnor aldrig är förövarna.

– Jag önskar öppna debatten för männen som berörs. Det är en del av mitt mål med boken. Att lyfta fram det mest förbjudna i dagsljuset och göra samtalet levande. Ingen ska behöva leva i ett misshandelsförhållande, oavsett om det är fysisk eller psykisk misshandel, säger Jenny.

Hon känner själv ett flertal personer, både män och kvinnor, som befinner sig i dessa situationer. En aspekt som gör just männens situation ännu svårare att ta itu med, eller ens upptäcka, är att det är svårt för männen att erkänna det. Kvinnor talar mer om det och deras problem syns och hörs. Enligt den generella uppfattningen så kan inte män vara offer för en kvinna.

Det perfekta huset
I området där Jenny bor, så byggs det många nya hus. Av någon anledning så brukar en del av husen säljas innan de ens är färdiginredda.

– Huset, som skulle göra familjen komplett, blir en börda. Jag brukar fantisera om vad som orsakat försäljningen. Skilsmässa? Små barn? Misshandel? Tuffa beslut? I mina ögon är inte det perfekta huset samma sak som lycka. För vad vet du om vad som pågår inne hos grannen? säger hon.

Våra grannar kanske lever ett lyckligt, perfekt liv, men de kan lika gärna befinna sig i en ren mardröm, även utan synliga blåtiror och hjärtskärande skrik. Vi vet inte vad som händer hos grannen, samtidigt som grannen själv inte vet vad som händer hos oss.

Är du intresserad av att höra mer, klicka här: http://www.aritonforlag.se/jacobsson/

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.