Författare berättar

En livstid – Carina Aynsley

Av Carina Aynsley

Carina Aynsley är född 1962 i Hälsingland och bor med sin make i Sundsvall. Hon är företagare sedan drygt tjugo år och har bland annat arbetat som hudvårdskonsult, tolk för hörselskadade samt drivit städfirma. Numer kallar hon sig diversearbetare och författarkvinna.

Januari-mars år 2012 var Carina volontär på ett hem för före detta gatubarn i Kathmandu, Nepal. Hon bloggade flitigt och när hon kom hem gav hon ut delar av sin blogg i en bok, illustrerad med en mängd foton, “Ajj La Vjoo – 90 dagar i Nepal”. Vidare har hon fått en artikel publicerad i en kvällstidning samt blivit antagen i ytterligare en novellantologi: ”#Älskanoveller – 26 nyanser av Sverige”. Carina skriver på flera noveller samt sitt stora projekt, en roman med handling som utspelar sig i både Nepal och Sverige. 

Carina AynsleyOm mig som författare
Jag har skrivit sedan barnsben: dagbok, sångtexter, berättelser och andra texter. I och med att min bloggbok ”Ajj La Vjoo” blev så uppskattad fick jag inspiration till att lära mig mer för att så småningom ge ut en roman. Under de senaste två åren har jag därför gått skrivar- och författarkurser, bland annat för Jorun Modén och Dag Öhrlund. Jag deltar i alla novelltävlingar jag hinner och orkar och det är på det viset jag kommit med i två antologier denna vår: ”#Älskanoveller” och ”Insikter”. En e-bok har det också blivit: “Anna-Maria och Dick”, samt en artikel i Aftonbladet. Bland det häftigaste jag vet är när människor berättar att de skrattat eller gråtit till mina texter, då vet jag att jag har lyckats beröra, vare sig det gäller bloggen, en novell eller min roman.

Vad skriver du?
Jag har flera noveller och kortare berättelser på gång samt en roman med handling som utspelar sig i både Nepal och Sverige. Det allra svåraste projektet är en barnbok som jag gör tillsammans med min man, det är ett evighetsjobb. 

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
En av mina absoluta favoriter är Paul Auster, vars språkbruk jag är fascinerad av. Jag har ingen direkt fråga till honom men jag skulle be att få vara en fluga på hans vägg en vecka eller två, se hur en mästare går till väga när han skapar.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med EN bok – vilken skulle det vara?
Bibeln. Den innehåller allt, alla genrer.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Strunta i tv:n! När jag inte har möjlighet att ta fram datorn för att skriva klottrar jag i stället ner mina idéer i ett anteckningsblock. Och det händer ganska ofta att jag skickar SMS till mig själv, med en underbar replik jag hört, en härlig ny karaktär eller en komisk situation.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Skriv ändå! Strunt samma vad. Flödesskriv tio minuter. Fulskriv. Bara du skriver. Det brukar lossna. 

Du kan följa Carina på hennes blogg: http://blogg.st.nu/supercarina/

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Carina Aynsley medverkar med novellen ”En livstid”, som utspelar sig under hennes volontärtid i Kathmandu.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

One thought on “En livstid – Carina Aynsley

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.