Författare berättar

Alena – Stefan Wallner

Av Stefan Wallner

Om mångfaldsterapeut vore ett yrke skulle Stefan Wallner ha den titeln. Att finna former att uttrycka det han förnimmer och det som annars hade stängts inne och orsakat pyroklastiska känsloflöden har varit drivkraften genom hela livet. Det är först på senare år som berättandet genom de skrivna orden blivit hans källa till det levande livet. Stefan har tidigare gett ut fackboken Stigfinnare – innovativt byggande för en hållbar utveckling (2004). I år har två noveller blivit publicerade i novellsamlingar och ytterligare tre kommer att publiceras under året. Arbetet pågår med romanen Silvermannen som beräknas bli klar i slutet av 2014.

Stefan WallnerOm mig som författare
Mitt skrivande handlar till stor del om att försöka finna och förstå vad som driver människor till olika saker, att människor alltid är mycket mer komplexa än att bara vara ond eller god.
Det finns många författare som inspirerat mig, men jag har alltid fascinerats av John Irvings personporträtt och hur han alltid gör sina karaktärer intressanta och trovärdiga i de mest otroliga sammanhang. Om jag fick chansen att möta honom skulle jag vilja veta var hans kärlek till björnar kommer från.
Jag är ingen samlare av fysiska böcker utan föredrar alltid e-böcker, men om jag skulle tvingas leva på en öde ö och bara fick ha en enda pappersbok med mig så skulle det nog vara en lärobok i italienska, så att jag äntligen kan få lära mig det vackraste språket i världen.
Det enda sättet för mig att få något gjort är att boka tid. Det gäller både för sådant jag måste göra och vill göra. Jag skriver på bestämda tider som jag bokar in för varje dag och skriver in i min kalender. Det är samtidigt ett effektivt sätt att motverka skrivkramp. Om jag inte kommer vidare med det projekt som jag jobbar med för stunden så skriver jag något helt annat under den tiden, precis vad som helst som faller mig in just där och då. Skrivandet i sig gör att jag utvecklas som författare och aldrig kör fast.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Stefan Wallner medverkar med novellen ”Alena”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.