Författare berättar

När det ofattbara händer

”När det ofattbara händer. När någonting du så länge varit så rädd för, men samtidigt aldrig någonsin kunnat föreställa dig, men som du ändå långt där inne anat eller känt skulle kunna hända faktiskt händer. Det hände min familj. Den 8 augusti 2013 kom dödsbudet. Vår son och våra döttrars bror Kristoffer hade efter ett långt och svårt missbruk valt att avsluta sitt eget liv, för egen hand, endast 31 år gammal med ett helt liv framför sig.”

Vingar av stålAtt förlora ett barn är nog en av alla föräldrars värsta mardröm. Tina Rydberg beskriver det som att jorden rämnade och allt stannade upp. Hon hamnade i ett tillstånd där hon inte längre levde, hon bara överlevde. Trots att livet runt omkring flöt på som vanligt stannades hennes upp. Allt gick i slow motion, maten smakade inte längre, hon var som bedövad. Allt kändes overkligt.

Hur går man vidare efter någon så stort och tragiskt? Hur hittar man själv tillbaks till livet när det känns övermäktigt att bara möta morgondagen? Är det ens möjligt, eller är det en livslång process?

Tina blev långtidssjukskriven och träffade regelbundet en psykolog. Hon började även skriva på sin bok ”Vingar av stål” där hon skriver om Kristoffer, hans uppväxt, missbruket och de problem de hade med vården. Det var drogerna som var hans vingar av stål, de hjälpte honom genom vardagen i början. Senare sänkte de honom, tunga som av stål.

Kärleken till Kristoffer och ilskan över behandling från vård och socialtjänst strömmade genom henne under skrivprocessen. Med ord målade hon sida för sida upp delar ur hans liv, minnen och episoder. Skärvor ur en svunnen tid.

Tina jobbar fortfarande på att hitta tillbaks till livet, eller sin nya plats i livet. Det är en process, ofta livslång sådan. Sorg och saknad kommer alltid finnas kvar men i förändrad form. Men hon känner hopp. Hopp om att hitta sin väg ut ur tunneln, att hitta sin nya plats i livet.

Vad du än har gått igenom, vem du än har förlorat så sörjer vi alla olika, det finns ingen manual. En sorg är ens egen och det kan ingen ta ifrån en. Det finns inga rätt eller fel. Alla måste sin väg, hitta sitt sätt att lära sig leva vidare. Det är möjligt att hitta glädje igen.

Livet kommer aldrig bli detsamma, men det kan bli lyckligt igen. Nya dörrar kommer att öppnas. Det må vara en lång, snårig och tragglig process som aldrig tycks ta slut, men någonstans där ute finns dem och väntar på dig.

 

Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår.

Kinesiskt ordspråk

 

Du som vill lyssna mer på Tina och hennes berättelse om en mammas smärta, desperation, hjälplöshet och skuldkänslor när en livfull och lycklig liten lintott växer upp och förvandlas till en oigenkännlig, skrämmande och manipulativ narkoman, kan göra det här.

Se också detta klipp från TV4 Nyhetsmorgon med Tina.

Boken “Vingar av stål” kan du beställa här.

Veronica Jugen

Har älskat att läsa och skriva sedan jag var liten. Under en lång tid var det min terapi, mina enda vänner, min tillflykt från verkligheten. Jag har alltid skrivit för min egen skull, alltid älskat att kunna få ner mina dagdrömmar och fantasier på papper, att kunna måla upp nya världar med ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.