Författare berättarÖver en fika i Svea RikeSenaste

Över en fika med Karin Eberhardt Grönvall

Berätta kort om dig själv
Det är aldrig för sent! Jag debuterade juni 2016 som författare med romanen ”Hjärngrepp”, en månad innan jag fyllde sjuttio. Jag hade bestämt mig för att bli författare redan som barn, men livet kom emellan. Äktenskap, barn, skilsmässor… men drömmen fanns kvar, och efter ett antal refuseringar blev den verklighet. Noveller blev nästa projekt, och med förnyat självförtroende skrev jag noveller, som kom med i två novellantologier – ”Över en vinterfika”, och ”Över en sommarfika”. Med goda gener, en mamma som blev 102 år, fortsätter jag oförtrutet att skriva och har minst en roman till på gång.

Hur fick du idén till din novell?
Idén till novellen kom smärtsamt och naturligt när min svärson plötsligt och oväntat avled sista dagen på drömsemestern till Malta.

Hur sorterar du din bokhylla?
Min bokhylla är flera – en där olästa böcker står huller om buller och en där de står i bokstavsordning.

Vilken är din mest heliga plats?
Heliga platser har jag inga, men ett par ställen där jag gärna skriver: vid skrivbordet med utsikt över havet mot Bornholm och köksbordet i sommarhuset i Loosdrecht, Holland.

Vad är du mest rädd för?
Jag är mest rädd för att förlora mina älskade.

Vem fikar du helst med?
Jag fikar helst med min man, mina döttrar, mina närmaste vänner – jag kan inte välja en person! Fikastunderna med min man ger mig lugn och harmoni i livet, med mina döttrar blir jag så glad och skrattar ohämmat och med mina närmaste vänner pratar jag om allt mellan himmel och jord.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Karin Eberhardt Grönvall medverkar med novellen ”Livets tråd”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

2 thoughts on “Över en fika med Karin Eberhardt Grönvall

  • Underbart att läsa om en författare som debuterar strax innan hon fylllde 70 år. Det ger kraft och självförtroende till mig som debuterar samma år som jag fyllt 63. Även för mig har livet kommit emellan, men i månadsskiftet oktober/november i år kommer min äventyrssaga “I Rävens Spår” ut. Det känns minst sagt pirrigt…

    Svar
  • Underbart! Varmt grattis! Man ska aldrig ge upp. Ingenting är omöjligt. Jag fick elva refuseringar till att börja med, satte mig ner och omarbetade och redigerade manuset i flera omgångar och till slut fick jag min roman utgiven. Riktar din bok sig till barn? Jag tänker på genrebeteckningen äventyrssaga. Men visst kan sagor läsas av vuxna också. Lycka till!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.