Författare berättarLoser

Fem frågor till Sofia Sköld

I slutet av september ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Loser” där 30 författare delar med sig av berättelser om förlorare. Sofia Sköld medverkar med novellen ”Jag vill inte va’ en jävla loser”.

 

Berätta kort om dig själv
Fyrbarnsmamma bosatt på en liten gård i Värmland. Jag är en kreativ idéspruta som genom åren utmanat mig själv på många olika vis, och bevisat för mig själv att jag minsann inte är någon loser trots att jag många gånger känt så. Mina intressen är bland annat att se på fåglar, blommor och fjärilar för att lära mig om dem så mycket jag hinner ihop med barnen. Att pyssla, skriva, läsa och att fixa med blommor ligger mig också varmt om hjärtat.

Hur fick du idén till din novell?
Jag såg temat för novellsamlingen och genast kom idén till mig om att skriva just denna novell. Min novell är skriven med fokus på en tonårig tjej som sliter med sitt dåliga mående orsakat av en trasig relation till sin mor. En story som kanske flera kan känna igen sig i och finna inspiration i att också (som huvudkaraktären) söka hjälp och/eller konfrontera den/det som orsakar problemet. Ibland hjälper det, ibland inte. Men om man aldrig försökt kan man heller aldrig få veta.

Vilka är dina tankar kring begreppet loser?
Att benämna sig som ”loser” handlar främst om ett sätt att (ned-)värdera den egna upplevelsen av sig själv. Att känna sig misslyckad, otillräcklig eller inte god nog är för mig att känna sig som en loser. Jag tror många kämpar med sin egna negativa självbild och ofta känner sig som en loser just på grund av alla krav, normer och ideal man inte orkar/kan/vill leva upp till.

Vad betyder skrivande för dig?
Att få skriva är för mig ett sätt att få ur mig mina tankar, känslor eller funderingar kring omvärlden eller världen inom mig. Skrivande är terapi för många och så även till viss del för mig. I tuffa perioder har skrivandet varit en tillflyktsort. En ”plats” där jag kan vara fri.

Vilken bok/vilka böcker ser du fram emot att läsa i sommar?
Barnböcker ihop med mina barn samt Elin Helanders Hjärnkoll på pengarna och Vilken fågel? av Magnus Ullman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.