Författare berättar

Över en fika med Susanne Agnvall

Av Maria Estling Vannestål

Susanne AgnvallSusanne Agnvall är 50 år gammal och bor med sambo och två barn i Stockholm. Tjugo år av sitt liv har hon ägnat åt arbetet som systemingenjör på Ericsson, men nu har hon gjort något riktigt spännande, nämligen tagit ett sabbatsår för att ägna sig åt sitt skrivintresse på heltid. För närvarande läser hon kursen Skriv! – Poesi, prosa, dramatik på Jakobsbergs folkhögskola i Järfälla. Skrivandet har funnits i Susannes liv som ett slumrande intresse som väcktes till liv för några år sedan, i samband med att hon gick kursen  Från Dröm till Verklighet för Må Bra-coachen Lotta Berger. Hon har också deltagit i flera inspirerande och lärorika skrivkurser för Jorun Moden.

Allra helst skriver Susanne under förmiddagen i ett tomt hus, uppkrupen i soffan i familjens vardagsrum. Oftast har hon då funderat runt scenen, situationen eller ämnet hon vill skriva om under en promenad i skogen eller liknande. Berättelsen växer fram, steg för steg och till slut får karaktärerna eget liv och scenen spelas upp i hennes huvud. Hon skriver ner det hon har kommit på så fort hon kommer hem, och låter sedan texten ligga till sig några dagar innan hon läser den igen och fortsätter arbetet med att fördjupa och förbättra.

Att skriva just noveller är något Susanne tycker är roligt, och formatet – en kort historia med någon sorts undertext – passar henne bra. Idén till novellen i Över en fika dök bara upp från ingenstans och är Susannes första publicerade text. Hon blev positivt överraskad över att den blev antagen, eftersom hon skickade in den mest för att träna sig på att våga skicka in något hon skrivit.

I nuläget fokuserar Susanne på de skrivuppgifter inom drama, poesi och prosa som ingår i kursen på Jakobsbergs Folkhögskola. Hon njuter av att vara en del av den kreativa, skapande miljön i skolan, där hon inspireras av engagerade lärare och kurskamrater som alla brinner för skrivandet.
Vad hon kommer skriva framöver får tiden utvisa, men hon förväntar sig att detta år kommer att ge henne både en bas för sitt fortsatta skrivande, och massor av idéer att jobba vidare med.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Susanne Agnvall medverkar med novellen ”Kärleksmuffins.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.