Författare berättar

Alvgrim – Trollsländans folk

Av Arunima Roslund

ArunimaFörra året startade min sambo interaktiva sommaräventyr för barn där en fantasivärld spelar en stor roll. För honom var berättelsen om Alvgrim och deras värld tänkt som ram för själva upplevelsen och det fanns inget behov av några större utvikningar eller detaljerade beskrivningar. Men ju mer han pratade om de olika figurerna desto mer kände jag att det här måste jag skriva en bok om. På så vis kommer de flesta av mina texter till; jag stöter på en spännande historia som bara skriker om att få bli berättad. Ibland finns det material som räcker till en hel bok, som i fallet med Alvgrim – Trollsländans folk, ibland blir det bara ett inlägg i min blogg eller en kortare text.

Jag har ännu inte hittat det ideala arbetssättet. När jag skrev en deckare jobbade jag disciplinerat mellan vissa klockslag. Fantasyboken skrevs stötvis i intensiva perioder där jag provade med att isolera mig helt någon vecka åt gången. Just nu är jag fullkomligt ostrukturerad. Jag tror att det är få författare förunnat att hitta sin perfekta arbetsmetod direkt, man måste prova sig fram. Ett sätt är att läsa om hur etablerade skribenter bär sig åt och härma dem för att se om det funkar för en själv. Ett annat är att ”back-tracka” sina egna bra dagar. Efter ett inspirerande och produktivt arbetspass sätter jag mig ner och analyserar: Vad var det som gjorde just den här dagen till en framgång? Var satt jag? Vilka tider jobbade jag? Blev jag avbruten? Gjorde jag någon paus och vad gjorde jag då? Hur och vad åt jag? Drack? Telefon? Facebook? Tidningsläsning? Använder man den metoden tillräckligt ofta börjar mönster träda fram och det blir lättare att både få ordning på motivationen och att förebygga skrivkramp. Och för mig funkar det förhållningssättet mycket bättre än att när det väl låst sig försöka bena ut vad det var som gick fel. Har jag redan kört fast och försöker förstå varför brukar det ofrånkomligen sluta med att jag blir ännu mer hämmad av all den självkritik jag utsätter mig för. I sådana lägen är det bättre att göra något helt annat – storstäda, ta en promenad, fika med en god vän, vad som helst utom att försöka pressa fram ord.

Att läsa andra har nog varit min bästa skola. Läs god litteratur (även om den dåliga är nog så lärorik) och fråga dig vad det är som gör boken läsvärd? Studera hur texten är uppbyggd, vad det är du dras till, vad du känner mindre inför. Hur lyckas författaren fängsla dig? Och när det är dåligt – vad är det som brister?

Bodil Malmsten är min absoluta favoritförfattare. Jag har alltid någon av hennes böcker inom räckhåll. Det räcker med att läsa ett kort stycke så blir jag pigg och alert och kommer upp på banan igen. Ungefär som att dricka en dubbel espresso.

Arunima2Man behöver stora mängder tålamod och uthållighet för att utvecklas till en etablerad författare. Särskilt i början av den skrivande karriären, då inga tidningar ännu är intresserade av att recensera, ingen journalist vill intervjua och alla stipendier, bidrag och priser lyser med sin frånvaro. Då är det oerhört viktigt att ha ett bra nätverk av stödjande vänner och kollegor.

Ett mindre förlag gav ut min första bok: Rader för mig – kanske till dig och det var en fantastisk upplevelse. Den andra boken, Alvgrim – Trollsländans folk, visste jag redan på förhand att jag ville ge ut på eget förlag. Det beslutet har jag inte ångrat en sekund. Jag lärde mig mycket matnyttigt om bokproduktion och insåg att det inte är så svårt som jag först trott. Att starta egen firma är en baggis (det är faktiskt sant!) och det är inte så farligt dyrt att trycka en upplaga på tusen böcker. Utmaningen är att marknadsföra och sälja boken!

Bär man på en dröm om att skriva finns det ingen anledning att låta bli att förverkliga den. Det kostar bara tid. Skriv och säg allt det du vill ha sagt; berätta om det där som betyder mycket för just dig. Och medan du skriver, lägg den inre kritikern åt sidan, glöm allt vad publicering och topplisteplaceringar heter och bara njut av stunden.

På ordfararen.se kan man läsa min blogg och köpa böckerna (AlvgrimTrollsländans folk finns även på Bokus eller att låna på många bibliotek). På alvgrim.se kan man provläsa första kapitlen och lära sig mer om Alvgrims kreativa värld.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.