Recensioner

En bok om sexmissbruk och utsattheten på internet

Som en porrstjärna … fast kåtare“. Det var vad pojkvännen önskade av henne…

Det jag gillar med Niclas Christoffers böcker är att han skriver om svåra och känsliga ämnen som rör unga idag. Ämnen som kan vara svåra att prata om, men som genom skönlitterära berättelser kan öppna upp för diskussion. I sin tredje och avslutande ungdomsbok Airtight  tar han upp sexmissbruk, internet och porrindustrin. Tidigare har han skrivit om anorexi i boken Som Zlatan fast bättre (2012) och självskadebeteende i boken Som James Dean fast snyggare (2013).

Inledningsvis tillägnar författaren Niclas Christoffer grabben som satt längst fram på en aairtightv hans föreläsningar.
Han hade aldrig läst en bok i hela sitt liv. Han sa: Jag gillar dig som föreläsare och har sett din stand up och tycker du är riktigt rolig, men skriva böcker? Varför? Vem läser böcker idag?”
Jag frågade honom: ”Vad ska jag skriva för att du ska läsa?” och han svarade: ”Jag är mest intresserad av sex och porr. Skriv om det så lovar jag att läsa.”

Airtight handlar om Emma som är sjutton år och skolans grå mus. Hon pluggar och är i stallet med sin vän Noah. Men under ytan sjuder hennes drömmar om att stå i centrum, att bli sedd och älskad, värd att ha och ta. Emma börjar träffa den tre år äldre läraren Felix, och han gör de sexuella fantasier hon ofta har, och även några hon inte har, till verklighet.
Men när det otänkbara händer Noah slungas Emma in i en destruktiv spiral, som förstärks av hennes föräldrars gräl och våldsamhet och hennes önskan att bli sedd.
Nätet ger henne tillfällig förlösning och egokickar. Det ena leder till det andra, och snart är hon i USA, för att bli porrskådis.

För en tid sedan fick jag frågan vad jag skulle säga till mig själv om jag kunde resa tillbaka till mitt tonårs-jag? Vilka råd skulle jag ge?
Mitt svar var att liksom de flesta tonåringar kände jag mig mycket osäker på om jag dög som jag var. Om jag kunde resa tillbaka till mitt tonårs-jag skulle jag säga till ”tonårs-Petra” att det finns tillräckligt med kärlek i världen så att det räcker även till henne. Samma sak skulle jag vilja säga till huvudpersonen Emma. Det finns tillräckligt med kärlek i världen även för henne. Och ha inte för bråttom att växa upp. Känn efter ordentligt vad som är rätt för dig.

Jag påminns gång på gång medan jag läser Airtight hur tufft det är för många tonåringar. Hur svårt det kan vara att sätta gränser. Hur tonårshormonerna nyfiket lockar till att utforska sin sexualitet. Hur det som till att börja med känns rätt, väldigt snabbt kan förändras. Därför är detta en viktig bok som jag hoppas ska fylla alla Sveriges gymnasieskolors bibliotek.

 

Niclas Christoffer föddes 1974 i Hurva, som ligger utanför Eslöv i Skåne, där han även är uppvuxen. Han gick skådespelarutbildningen vid Teaterstudion i Stockholm och är utbildad filmmanusförfattare. När han inte skriver jobbar Niclas som komiker – mest med standup – och som föreläsare.

Airtight är utgiven av Hoi Förlag.

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare och förläggare som älskar att berätta vanliga människors historier. Chefredaktör för webbtidningarna Allt om Företagande, Sund Var Dag, CoachingGuiden, Allt om skrivande och Allt om Jobb & Karriär. Genom Ariton Förlag, med utgivning inom personlig utveckling och sund livsstil, möjliggör hon förverkligandet av bokdrömmen för människor som vill berätta om sina livserfarenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.