Författare berättar

Mitt barn, eller ditt? – Carina Cefa-Öhrlund

Av Carina Cefa Öhrlund

Carina Cefa-ÖhrlundSångerska, kreatör och en musikalisk konstnärssjäl med stort intresse för wellness. I botten är hon sång- och musikutbildad och har bland annat jobbat som musiklärare och kyrkosångerska. Hon har sjungit solo, men även medverkat i revy, teater och körsammanhang såväl i Sverige, England som Tyskland och USA med konserter och radio och TV-program.

Född 1959 i Eslöv. Har bott och arbetat som redaktionsassistent på Öhrlund Media AB två år i Hollywood, Kalifornien och tjugofyra år i Stockholm.

Carina är gift med författaren Dag Öhrlund. Tillsammans har de två teaterstuderande döttrar och den berömda hunden Carl Sigvard ÖhrHund, fotomodell med egen blogg och facebooksida.

Carina målar, fotograferar, dekorerar, inreder och skriver. Sagor är av stort intresse. Under fyra års tid arbetade hon som sagotant på två bibliotek i Sollentuna och fick Sollentunas Kulturpris Läslustpriset 2001.

Carina är medlem i Sollentuna Författarsällskap och har medverkat i fem antologier: SollentunaborVälkända okända ökända, Sollentunaskrönor, Sagotuna, Brott i Sollentuna och Kärlek i Sollentuna. Tillsammans med Dag Öhrlund har hon gett ut boken Älskade Choklad.  De har också lagat mat, stylat, dukat och gjort matreportage till olika tidningar. Hon har även tävlat i Poetry Slam i Sollentuna, Huddinge och i SM, Visby 2011. 

Vad skriver du?
Jag skriver poesi, noveller, kåseri men helst längre berättelser och snart en bok. Ofta hämtat ur egna upplevelser. Det finns en diktsamling, och några påbörjade bokprojekt bland annat en barnbok. 

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Svår fråga – Jag har många!

Bland barnboksförfattare; Petra Szabo Fråga: När och hur kommer sagorna till dig? Petra är även illustratör och konstnär så frågan är kommer texten ur bilden eller tvärtom.

Bland romanförfattare är favoritförfattare hit tills i år är Ingrid Tollgerdt-Andersson med Gränslandet som var att följa med på en resa i tre generationer i tre länder. Och jag har ställt frågan; Hur mycket är sanning och hämtat från verkliga livet?

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Själens fågel av Michal Snunit (teckningar Náama Golomb)

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Ha alltid ett skrivblock till hands där tankarna skrivs ner. Städa undan kaoset, skapa lugn och stäng in dig i din egen kupa och skriv!

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Lägg undan texten några veckor och låta den mogna. Läs och skriv om igen! 

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Carina Cefa-Öhrlund medverkar med novellen ”Mitt barn, eller ditt?”

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”.  För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.