Författare berättar

Ungas drömmar är livsviktiga

Av Annely Silfwerax

Lina Eggemar 3Lina Eggemar har företaget Livsviktigt och har skrivit en bok för unga, “Att följa dina drömmar och förbättra världen”, samt ger inspirationsföreläsningar på samma tema.

Själv drömmer hon om bl a om att få sjunga i ett band igen och om att få bo utanför stan och odla sina egna grönsaker. Dessutom vill hon känna att hon förbättrar världen, för miljön och ungdomar.

Linas föräldrar var under hennes uppväxt intresserade av personlig utveckling vilket inspirerade henne redan som ung att gå kurser i ledarskap och personlig utveckling.

Detta ledde till en företagsidé om ett inspirationsseminarium för gymnasieelever. Här fick hon jobba med ungdomar och förmedla de lärdomar hon själv lärt sig som ung. Ungdomarna fick lära sig att drömma och reflektera över sitt liv. Lina ställde frågor till ungdomar som:

* Vad är roligt?
* Vad är viktigt?
* Om allt är möjligt, vad vill du då göra?

Arbetet med ungdomar har gått som en röd tråd genom Linas liv. Hon poängterar hur viktigt det är att stödja ungas drömmar och engagemang. Boken ” Att följa dina drömmar och förbättra världen” kom till följd av detta och efter 1½ års skrivande så var den äntligen klar 2012.

Linas syfte med boken är bl a att stödja ungdomar att kunna stå på egna ben i den stora utmaningen att ta klivet ut i vuxenlivet, med bostadsbrist, arbetslöshet och annat. Hon vill bidra till att unga kan behålla sin kraft att hitta en väg framåt. Det är viktigt både för deras egen del men även för samhället, eftersom alla ungdomar behövs för att bygga ett bra samhälle.

Lina föreläser också, t ex för arbetssökande ungdomar, i kombination med att de också fått boken. Hon har fått fin feedback då de har fått hjälp med att se ett större perspektiv i sin situation.  Om unga får kontakt med sina drömmar kan de också hitta motivationen att söka jobb.

Boken används även på gymnasieskolan, t ex i studie och yrkesvägledning, av tonårsföräldrar, av unga själva eller de om jobbar med unga.

Boken har Lina gett ut på eget förlag. Det innebär att hon själv fått sköta all marknadsföring och försäljning. Det har varit en stor utmaning att lyckas nå ut, i den stora uppsjö av böcker och föreläsningar som finns. Livet som företagare har lärt Lina att ta emot hjälp av andra, inse att man inte är starkast själv, och därför fokusera på att bygga kontaktnät och relationer.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.