Författare berättarLoser

Fem frågor till Kersti Vikström

I slutet av september ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Loser” där 30 författare delar med sig av berättelser om förlorare. Kersti Vikström medverkar med novellen ”Epilog”.

 

Berätta kort om dig själv
Mitt namn är Kersti Vikström. Jag är född 1960. Jag bor i Mora tillsammans med min man. När jag inte skriver arbetar jag som diakon, församlingsföreståndare och verksamhetsledare i ett arbetsintegrerande socialt företag i Älvdalen. Den fritid som blir över är jag gärna ute i skog och mark, eller umgås med familj och vänner, ofta kring något klurigt brädspel.

Hur fick du idén till din novell?
I Bibeln finns flera berättelser om den yttersta domen, även om de mest dramatiska bilderna faktiskt förekommer i konsten, filmen och skönlitteraturen. Det är ett klassiskt tema kring vinst och förlust som jag tyckte att det skulle vara spännande att fundera mer kring. Kanske är det inte så självklart vem som är vinnare och förlorare när vi når gränsen för våra jordiska liv.

Vilka är dina tankar kring begreppet loser?
Jag tänker att det handlar om människosyn. Vem som har tolkningsföreträde kring vad som är framgång, vinst och värde. Om jag kan se på mig själv som värdefull oavsett om andra betraktar mig som en loser, så behöver jag inte heller döma andra människor.

Vad betyder skrivande för dig?
Jag har skrivit berättelser och dikter ända sen jag lärde mig skriva, men det är först de senaste tio åren som ”karriären” har tagit fart. Ibland är jag ledsen för att det dröjde så länge innan jag vågade tro tillräckligt på mig själv för att satsa på riktigt. Å andra sidan kanske åren och erfarenheterna ger mer tyngd åt det jag har att berätta. Att skriva är mitt sätt att bearbeta och benämna den verklighet jag ser.

Vilken bok/vilka böcker ser du fram emot att läsa i sommar?
Sommaren är ofta en tid då jag läser om gamla favoriter. Till exempel mina Lotta-böcker, Westernböcker om Bill och Ben, eller bygderomantik av Sigge Stark. Böcker som åtminstone förr klassades som ”skräplitteratur”, men som passar bra på en utflykt till stranden eller på tältsemestern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.