Bokutgivning

Bokutgivaresällskapet Seriff

Det har aldrig varit så enkelt att ge ut en bok idag samtidigt som det pratas mycket om krisen i bokbranschen. Undersökningar visar att dagens barn läser färre böcker än tidigare generationer och stora traditionella förlag, som fortfarande har lönsam verksamhet, är till salu. Helt klart är att hela bokbranschen står inför en stor förändring. Tjänster som ”print on demand” gör att vem som helst enkelt kan publicera böcker och nya små förlag skapas var dag av drivna författare.

Tidigare sa man att böcker som ges ut på egen hand, det vill säga utan hjälp från traditionella förlag, bara var för personer som inte var tillräckligt duktiga författare för att antas av ett ”riktigt” förlag. Men genom att flera av de mest säljande författarna nu också börjar satsa på egenutgivning stämmer inte denna myt längre. Som egenutgivare har du full kontroll över hela din utgivningsprocess och väljer själv vilka delar du vill ägna dig åt och vilka du vill få hjälp med av andra.

Torsten LarssonTorsten Larsson är ordförande i nybildade Bokutgivaresällskapet Seriff som skapades för att stödja egenutgivare, framförallt för att främja medlemmarnas möjligheter att ge ut och marknadsföra sina egna böcker. Bokutgivaresällskapet Seriff tillhandahåller inte bara en plattform för personliga möten egenutgivare emellan utan arbetar aktivt för att höja värdet av egenutgivning. Det finns fortfarande en del fördomar, framför allt hos bokhandlare som menar att det t ex inte går lita på att egenutgivare kan leverera i tid och att böckernas formgivning inte håller samma kvalité som böcker utgivna av de större traditionella förlagen.

Styrelsen i Bokutgivaresällskapet Seriff består av företagsamma människor som är vana att driva projekt framåt. De arbetar nu aktivt med att upprätta kontakter med bl a Bibliotekstjänst, bokhandelskedjor, POD-tjänster (PrintOnDemand) och Författarförbundet för att skapa mervärde för sina medlemmar. Att sälja sina böcker genom internetbokhandlarna är idag enkelt eftersom allt som behövs är man är registrerad hos Bokrondellen. Däremot är det svårare för egenutgivare och så förlag att få sina böcker sålda till de stora bokkedjorna.
– Idag är det svårt för enskilda egenutgivare att ta sig in hos bokhandlare med central intagning av böcker, berättar Torsten. Genom Bokutgivaresällskapet Seriff kommer det bli enklare för våra medlemmar att sälja in sina böcker till de fysiska bokhandlarna.

Seriff hjälper också med kontakter till olika leverantörer till rabatterade priser för sina medlemmar.
– Vi vill försöka få författarna att förstå att det är viktigt att använda sig av professionella lektörer, korrekturläsare och formgivare, säger Torsten som själv har gett ut boken ”Meja åker ambulans” på eget förlag. Det är viktigt att jobba med böcker professionellt för att det ska bli bra.

För att vara medlem i Bokutgivaresällskapet Seriff måste du vara egenutgivare eller ha ambitionen att ge ut en bok i egen regi. Som förlag kan du vara stödmedlem men verksamheten riktar sig till speciellt till egenutgivare. Medlemmar är också välkomna att driva egna projekt som t ex att delta på minimässor tillsammans.

Den största utmaningen för en egenutgivare menar Torsten är att det inte bara är att skriva sin bok, utan att det är mycket jobb efteråt också.
– I Seriff får du som medlem kunskap om varför det är viktigt att känna till saker som t ex Kulturrådets litteraturstöd, Bokrondellen och BTJ Bibliotekstjänst. Vi vill helt enkelt förbättra situationen för egenutgivare i Sverige.

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare och förläggare som älskar att berätta vanliga människors historier. Chefredaktör för webbtidningarna Allt om Företagande, Sund Var Dag, CoachingGuiden, Allt om skrivande och Allt om Jobb & Karriär. Genom Ariton Förlag, med utgivning inom personlig utveckling och sund livsstil, möjliggör hon förverkligandet av bokdrömmen för människor som vill berätta om sina livserfarenheter.

One thought on “Bokutgivaresällskapet Seriff

  • Hej
    Artikeln hade blivit ännu bättre om du länkat till Bokutgivaresällskapet Seriff, Bibliotekstjänst, Författarförbundet och alla de övriga som nämns.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.