Författare berättar

Vi skapade det vi saknade genom att skriva en bok tillsammans

Av Tina P Jönsson och Marie-Louise Nilsson

Boken Hitta din plats, andas in är en bok som stärker högkänsliga personer i balans, harmoni och inre kraft Dagens samhälle ger tydliga signaler om att det är viktigt att lyckas. Lyckan nås genom framgång i arbetsliv och privat. Om du känner att energin sinar, du passar inte in, du hänger inte med, och behöver vila efter en veckas åtagande. Då har du rätt bok i din hand. En praktisk arbetsbok för högkänsliga personlighetstyper. Boken är uppbyggd med ett helhetstänk av bilder, andningsövningar, utvecklingsövningar och reflektioner. Boken passar även utmärkt för alla personer som vill arbeta med sitt inre.

255045_10151190545698271_990867033_nHur fick ni idén till boken?
Vi är, två kreativa själar som under året 2012 upptäckte att vi var högkänsliga personer. Vi läste böcker inom ämnet som fanns ute på marknaden och insåg snart att det inte fanns en bok på svenska som gav oss möjligheten att arbeta med oss själva. På engelska finns det, men dessa är väldigt fakta fyllda och tunga att ta sig igenom. Vi började inse att vi hade det som krävdes för att skapa en boken som vi själv skulle vilja läsa. Tina, har utvecklat många självhjälpsövningar under sin yrkesbana som coach och Marie-Louise har många fotografier med den känslan som behövdes för att komplettera övningarna i sitt budskap. Att bilder skulle vara med var en självklarhet eftersom vi högkänsliga tar till oss information genom alla våra sinnen och vi ville med vår bok engagera och inspirerar ögat, hjärtat och hjärnan. Andningsövningar hade Marie-Louise praktiserat under flera år så dessa blev det komplement som sydde ihop kassen. Vi behövde bara ta steget och skriva boken.

Hur var det att skriva tillsammans, för- och nackdelar?
Vi upplevde inte några nackdelar under skrivprocessen då vi båda kompletterar varandra bra och vi hade siktet klart för oss. Det var aldrig någon diskussion om något utan idéerna som kom längs processen var självklara för oss båda under hela resan. Vi såg vad den andra såg, det spelade alltså mindre roll vem av oss som kom på olika saker. Vi lyfte varandra vill säga och stärktes på vägen genom att vi var så klara med vad vi var ute efter. Det var som vi såg boken färdig, båda två, på exakt samma sätt. Nackdelen skulle väl kunna vara att vi satt på olika orter och fick sända dokumenten mellan oss. Men inte ens det upplevdes som ett problem. Fördelen med att skriva boken tillsammans är just för att vi kompletterar varandra, vi har tillsammans verktygslådan och vi stärker varandra genom att tro på varandras förmåga och vår idé om boken.

Hur gick skrivprocessen till från idé till färdig bok?
Vi ansvarar för olika bitar i boken, Tina har skapat utvecklingsövningarna och inledande texten till kapitlen medan Marie-Louise står för bilderna, texten till dem och andningsövningarna men helheten har vi tillsammans skapat. Processen startade med utvecklingsövningar inom ett visst tema och att hitta en layout för ett kapitel. Detta kläddes sedan med bilder och andningsövning som passade till temat. Efter att ett kapitel var klart så gick arbetet vidare på samma sätt, kapitel för kapitel. Allt gick väldigt snabbt och efter två månader var boken färdig och gå i tryck.

Hur håller man motivationen uppe?
När det gäller motivationen så är vi högkänsliga ganska gränslösa så vi hade inget problem med att hålla motivationen upp mer viktigt var det att avgränsa oss till att ta pauser och sova. Skrivkramp har vi därför inte upplevt eftersom vi hade målet så klart för oss och pusselbitarna framför oss, vi skulle bara paketera bitarna till en färdig bok.

Tips till den som funderar på att skriva och ge ut en bok

Tipsen vi vill dela med oss av är just att försöka föreställa sig den färdiga boken i bilder. Vad, varför och hur är viktiga frågor att ställa sig och besvara för att veta att konceptet är genomtänkt. Allmänt så har vi inte skrivit en roman utan en självhjälps bok vilket gör förarbetet lite annorlunda jämfört med att skriva t ex en story. Här har både Tina och Marie-Louise hjälp av sin pedagogik- och coachutbildning. Vi har alltid i våra respektive yrken varit tvungna att fundera över hur vi vill att mottagaren ska uppleva det vi vill förmedla. Känslan vid första mötet av boken var viktig för oss men även hur syftet med boken upplevs. Att den är lättläst, förmedlar en känsla, ger vårt budskap på ett enkelt och tydligt sätt. Att den får läsaren att vilja arbeta med övningarna och att boken inspirerar läsaren att fortsätta sin utvecklingsresa. Man behöver alltså vara väldigt klar med vad man vill och då blir det också lättare att granska processen mot målet. Målinriktad, orädd och en tro på sin idé och sig själv är bitar som hjälper på vägen. Sedan behöver man fundera över hur man vill få ut sin bok, genom ett förlag eller ge ut den själv? Vi bestämde oss för att trycka upp den genom Vulkanisterna och det beslutet tog vi av flera genomtänkta skäl.

 

Ni hittar mer information om boken här  och den går bland annat att köpa här.

Tina P Jönsson har en bakgrund som professionell coach och är idag ett mentorstöd i organisationsutveckling, entreprenörskap och försäljning. Hon har skapat säljverktyget GRILA® och suttit som styrelseledamot i ICF Sverige.

Marie-Louise Nilsson har pedagogisk bakgrund med inslag av projektutveckling och handledning av kandidater. Hon har en passion för fotografering och andningens betydelse för vårt välbefinnande.

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.