Författare berättar

Allt går – Marita Lynard

 Av Marita Lynard

Marita Lynard född -69. Behandlingsassistent, socionom och psykosyntesterapeut.  Med förkärlek till den stora familjen. Tre egna barn och familjehem till andras. Marita har alltid skrivit. Och stoppat ner berättelserna i byrålådan. Nu har hon dammat av sina sparade alster och nyligen gett sig in på författarbanan. Novellen ”Allt går” är den första publicerade novellen för henne. I september kommer hennes bok om samarbete efter skilsmässa ut. Det är hennes samlade kunskaper hon fått genom åren som yrkesverksam som familjebehandlare, socialsekreterare och terapeut.

Marita LynardVad skriver du?
Jag skriver om relationer. Om livsöden som berör och om livet i stort. Känslor. Tankar. Förändringar. Jag skriver i stort sett varje dag. Reflektioner och funderingar som dykt upp under dagen. Som sparas… för att en dag tas fram och användas.  Att skriva dagbok är en fantastisk möjlighet att fånga känslor och tankar i nuet. Anteckningarna kan sedan användas i andra sammanhang, inspirerande till andra texter.

I september kommer min bok ut som handlar om hur man på bästa sätt samarbetar efter en skilsmässa. Det blir en inspirerande bok, med reflektioner och övningar där syftet är att utveckla sig själv för att få ett bättre samarbete.

Jag har en dröm om att skriva en roman. Iden är klar. Den ska bara ner på papper.  Den har börjat ta form på författarkursen jag nyligen gick.

Vem är din favoritförfattare?
Jag läser allt. Väljer böcker beroende på var jag är i livet. Ibland är en djup fängslande bok precis vad jag behöver. Ibland föredrar jag en lättsammare. Jag tycker om författare som Lesley Pears och Philippa Gregory. De skriver om starka kvinnor och deras livsöden. Men jag kan lika gärna fördjupa mig i en kriminalroman eller en gripande självbiografi.  En fråga som jag skulle vilja ställa till Lesley Pears är hur hon gör sin research till alla de olika miljöer hon skriver om.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Om jag tvingas leva på en öda ö skulle jag ta med mig en skrivbok (om jag kunde smuggla med mig en penna) Jag vill alltid ha blanka papper och en penna till hands, för att fånga stundens ingivelse till skrivandet om det kommer över mig.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Att skapa tid för skrivandet kan ibland vara svårt. Jag tror på att skapa en miljö för skrivandet. En miljö som du älskar att vara i. Då tror jag man lättare blir inspirerad att skapa tid. Själv tycker jag om att sitta vid bordet där solen kommer in.  I ljuset. Och i värmen. Skrivlusten väcks också till liv på semestrar. När jag är i andra miljöer än hemma.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Jag har än så länge inte blivit drabbad. Men i förebyggande syfte vill jag alltid ha en penna till hands. Lilla minsta inspiration, om vad som helst, skriver jag ner, betraktar och bedömer. Jag tänker att det är bra att fortsätta skriva, även om skrivkrampen kommer över en. Kanske börja skriva något hela annat. Vilt. Ogenomtänkt. Och utan prestation.

Följ gärna Marita och bokens process på maritalynard.com

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Marita Lynard medverkar med novellen ”Allt går”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.