Författare berättar

Författaren som låter huvudpersonerna i sina böcker växa fram efter hand

Av Nina Jansdotter

Malin Forsman svartvitEn del författare strukturerar innehållet i sina böcker minutiöst och andra som Malin Forsman som skriver ”glamour chick lit” har ingen exakt mall innan hon börjar skriva. Innehållet kommer automatiskt för henne allt eftersom hon skriver.
Dock bär hon på en del planer inför varje bok.

Personligheterna skapas också under tiden hon skriver. Men i ”Woman-Hood” hade hon skissat på fyra personligheter innan storyn kom igång, som hon utgick ifrån och som är huvudpersonerna i boken.
– I min kommande bok ”En mäktig relation” är en av huvudpersonerna en Stenbeck karaktär på vissa sätt. I ”Louise blir Lizette” är Louise en hel del av mig själv, säger Malin med glimten i ögat.

Det är enligt henne en lyxig utmaning att forma personligheterna i böckerna som produceras. Hon menar att hon älskar att ha den friheten. För hennes del känns det inte som några hinder att skapa personporträtten. Det hela känns naturligt och rogivande.

Hur mycket inspiration tar du till personporträtten i verkligheten eller är de helt påhittade av dig?
– Jag har givetvis inspirerats av verkliga personer under min livsresa. I bland kan det vara ett namn och ett land någon bekant eller vän härstammar ifrån. I det stora hela är det en blandning av vänner, mig själv och ren fantasi.

Malin har nog alltid varit analytisk som person. Livet går till stor del ut på psykologi, tillägger hon. Men främst på att man har medkänsla och empati. Det tycker hon tyvärr många svenskar inte har.
– Vi bor både geografiskt och mänskligt i ett väldigt kallt land. Och då behöver vi värmas upp med kärlek, hopp & tro.

Händer det dig att dina karaktärer lever sitt eget liv och gör saker du inte tänkt att de skulle från början? Och hur hanterar du det?
– Ha, ha…det var en rolig fråga. Men faktiskt de kan överraska mig på ett underhållande sätt fast det är jag själv som håller i rodret.

Tycker du mer om vissa personer i dina böcker än andra och hur hanterar du det i ditt skrivande?
– Självklart! Man måste ha både goda karaktärer samt några fula fiskar för att läsningen ska vara spännande för läsaren. Och givetvis har man favoriter och hatobjekt, men det är bara kul!

Hur många karaktärer har du som du beskriver i dina böcker och hur kommer det sig att det blev just det antalet?
– Det faller sig naturligt. Och det är ingenting jag har planerat i förväg.

Har du gjort något misstag i processen att beskriva någons karaktär etcetera och vad lärde du dig av det?
– Jag känner min skrivprocess som en härlig terapi och jag har aldrig känt att jag misslyckats med någons karaktär i mina böcker. Det kanske låter som jag tror att jag är felfri men det är inte alls så jag menar. Däremot kan jag anse att jag själv är besviken på vissa faser i mitt eget liv.

Vilka är dina tips till andra som skriver och ska beskriva personer och deras personligheter i sina böcker?
– Skapa en cocktail på dina egna erfarenheter, använd fantasin och berör med dina personer – då kan det inte bli fel!

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.