Mer än bara ord

Tänk om skrivandet inte fanns

Av Sofia Sköld

Tänk dig att du ligger i en skön hängmatta och njuter av vackert väder. Solen värmer lagom skönt en solig dag i juli och du har en god dryck på det lilla bordet vid sidan om dig där du ligger. Du får ett plötsligt infall att det just nu skulle vara så mysigt att hålla i något med dina händer och få försvinna in i fantasins värld. Något trevligt att läsa och kanske känna dig stärkt av. Eller kanske underhållen. Skrämd. Lycklig. Berörd. Du önskar att du hade något som kunde ge dig allt detta och mycket mer. Men något sådant finns inte och din egen fantasi räcker inte till just idag. Du får fortsätta längta…

Tänk om detta scenario hade varit verklighet? Tänk om det skrivna ordet inte hade fått ta plats i allas våra liv på ett eller annat vis? Hur torftigt livet hade varit utan en god bok att krypa upp i mysfåtöljen med en ruggig höstkväll. Hur färglöst livet hade tett sig utan magiskt fantasieggande världar från Tolkien, Rowling och många andra. Så trist att inte ha fått möjlighet att köpa sin favorittidning och försvinna in i en värld av möjligheter.

Tänk att inte ha fått chansen att kunna läsa om sina favoritdjur och lära sig mer om dem. Tänk att inte ha kunnat få erfara vad en riktigt bra bok kan göra med ens liv. Det kan ju faktiskt rent av förändra en. Förändra livet och ibland så efterlängtat få saker i rullning. Men en bok kan också förfära och väcka avsky, rent av hat. Alla mänskliga känslor får ta plats i det skrivna ordet. Och är det inte det som är det häftigaste av allt med att skriva?

Att kunna få ge uttryck för sina innersta känslor, att få släppa ut sina demoner ur mörkret eller att få chansen att väcka något i någon. Det är viktiga delar i vad jag tror på ett eller annat vis driver en författare. Det skrivna ordet är inte bara något man skriver. Det känns, det upplevs och det berör. Att få skriva är frigörande, och att bli läst är att bli hörd. För den som inte har en röst eller modet att skrika, kan det skrivna ordet bli en väg framåt. Ibland kanske det enda sättet att få utlopp för allt det sköra.

Ja tänk om inte skrivandet fanns. Tänk om inte en god bok eller skön läsning i hängmattan var del av livet. Hur torftigt livet då vore utan den möjligheten.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Sofia Sköld medverkar med kapitlet ”Naturen som läromästare i kravlös kommunikation”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.