Författare berättar

Från idé till färdig bok

Av Anna Hansson

AnnaHJag har hittills skrivit fyra böcker. Min första kom ut i höstas, och den sista (det vill säga den sista jag skrivit kontrakt på, förhoppningsvis inte den sista jag kommer att skriva) kommer ut i mitten av juni. Dessa fyra böcker har kommit till på lite olika sätt, och har också tagit lite olika lång tid på sig att bli färdiga. Den första boken jag skrev började faktiskt som en e-bok. Jag hade helst velat ge ut den som en tryckt bok, eftersom jag själv tycker mest om sådana, men inget av de “vanliga” förlagen jag skickade manuset till var intresserade av. Däremot tackade ett e-boksförlag ja, och några månader senare kom boken ut som e-bok. Jag tyckte att det var jätteroligt och skyndade mig att skriva en fortsättning, men kunde inte riktigt ge upp tanken på att få ge ut en tryckt bok så jag skickade både manuset till den första boken och fortsättningen till ett förlag som jag inte skickade till den första omgången. Ja tack till fortsättningen men nej tack till den första delen, var deras svar. Eftersom jag hade tänkt mig att delen de ville ge ut skulle vara en fortsättning fick jag en del att skriva om. Från att jag fick idén till att boken var skriven och antagen som e-bok tog det några månader, och från att den blev antagen som e-bok till att den verkligen kom ut som tryckt bok, om än i omarbetad form, tog det ganska precis ett år. Så allt som allt tog det ett år och några månader för min första bok, Dansfeber, att bli påhittad, nedskriven och utgiven.

Min andra bok, Wanted, som jag skrivit tillsammans med Marie Nilsson, har tagit längst tid av alla att färdigställa. Kanske för att den är längst, eller kanske för att vi har varit två om den. Vi pluggade till lärare tillsammans, och fick en lysande idé under ett studiebesök. Vi skulle skriva en bok! Någon av oss kom på att den skulle handla om Vilda Västern, och den andra hängde på direkt. Så fort studiebesöket var färdigt spånade vi fram hela handlingen till boken. Självklart ändrade sig en stor del av handlingen under tiden då vi skrev, men grunden lades redan då. Vi delade in allt som skulle hända i kapitel, och skrev sedan vartannat. Handlingen förs framåt genom två berättarröster, vilket vi tycker gör boken spännande och intressant. Redigeringen som krävdes till följd av det var dock inte lika spännande och intressant… Det var ganska tidskrävande att se till att allt vi nämnde i de olika kapitlen stämde överens, alla personligheter, alla repliker, alla miljöbeskrivningar, alla detaljer. Efter mycket arbete fick vi ihop det, och redan innan den var riktigt färdig hade Idus förlag tackat ja till att ge ut den.  Från att vi fick idén till boken under våren 2010, tog det tre år innan den äntligen kom ut, våren 2013.

Den tredje boken jag skrev (Drutten och Plutten – Människa sökes!) blir faktiskt den fjärde som kommer ut. Däremellan hann jag med en uppföljare till Dansfeber, Dansfeber smittar, som tog ungefär ett halvår från det att första ordet var skrivet tills jag höll den i handen. Men eftersom det var en uppföljare råder lite andra omständigheter än om man helt plötsligt får en idé som sedan leder till en bok, så mer än så tycker jag inte att det är värt att berätta om den.

 

Dansfeber och Dansfeber smittar är de två första böckerna i en bokserie för barn i åldern  9-12 år.

Wanted utspelar sig i Vilda Västern, och är en ungdomsbok som även kan läsas av vuxna.

Alla tre böckerna ges ut av Idus förlag och kan köpas i vissa bokhandlar, de flesta nätbokhandlar eller direkt från Idus hemsida; www.idusforlag.se

Drutten och Plutten – Människa sökes! är en bilderbok på rim om två knasiga hästar. Jag har skrivit boken tillsammans med Jennie Elverstig, och Maria Andersson har illustrerat den. Boken kommer ut på Kikkuli förlag den 15 juni.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

One thought on “Från idé till färdig bok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.