Författare berättar

Över en vinterfika med Håkan Lindgren

hakan-lindgrenBerätta kort om dig själv
Jag heter Håkan Lindgren och har i år både gift mig och fyllt femtio. Tillsammans med man och treåriga dotter bor jag i nordöstra Frankrike, nära gränsen till Luxemburg där jag arbetar när jag inte skriver. Jag läser det mesta men har alltid haft en förkärlek till deckare. Därför blev jag själv förvånad när traditionella polisromaner inte var vad jag ville skriva. Min debutroman Att raka en zebra som kom ut 2015, är en relationsthriller, där fokus ligger mer på relationer och deras komplikationer, än på själva thrillerbiten.

Hur fick du idén till din novell?
Jag håller som bäst på med redigeringen av min andra roman, Moscow Baby. Tanken men “Ryska dockor” var att ge en liten idé till vad som händer vid ett tillfälle mellan de två romanerna. Min man och jag fick barn via surrogatmamma. utan att avslöja för mycket, så är den problematiken en röd tråd både i novellen och i mina två romaner.

Vad betyder skrivande för dig?
Att skriva är för mig ett sätt att få vara kreativ och att få leva ut mina lustar av alla olika slag. När jag var yngre tecknade jag mycket, sedan fotograferade jag, men jag har alltid älskat det skrivna ordet. Min bärbara dator har jag med mig överallt och sitter gärna i miljöer med mycket människor och brus och skriver.

Senast lästa bok?
The Girl on the Train. Jag hade hört så mycket om den att jag inte kunde låta bli. Som ofta när man har högt ställda förväntningar, så hade boken svårt att leva upp till dem, men jag tyckte ändå om den. Den visar hur en egentligen ganska enkel historia kan bli en världssuccé. Det ä intressant att fundera på vad just den har som fått så många att älska den.

Vad är ditt favoritfika?
Jag älskar att fika och är alldeles för förtjust i bakverk och mysiga caféer.  Nybakade bullar med ett glas kall mjölk är ändå en favorit. Nybryggt kaffe med mammas kakor hemma i Växjö är också svårslaget.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar , filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en vinterfika” där 33 författare delar med sig av berättelser om livsförändring. Håkan Lindgren medverkar med novellen ”Ryska dockor”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

One thought on “Över en vinterfika med Håkan Lindgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.