Författare berättar

Flipperkulan – Jessika Devert

Av Jessika Devert

Till skillnad från många andra skribenter så har Jessika Devert aldrig skrivit för byrålådan eller närt en författardröm. Men när det var dags att välja yrke så blev det journalistik och skrivande som kom upp. Sedan 12 år tillbaka driver hon egen frilansfirma och har, tillsammans med sin syster, släppt tre barnböcker om Kicka. Idag bor hon varannan vecka i Göteborg med maken Morgan och varannan vecka i Södertälje med sin son Adrian, 12 år. Att inte skriva finns numera inte på kartan, det är en livsstil.

Jessika DevertOm mig som författare
Jag har alltid skrivit kort och kanske att jag kommit på att det är det jag är bäst på. Att fånga ett ögonblick, en konstig situation eller ett möte är det som jag gillar. Snabbt in snabbt ut – då borde noveller vara min grej? Och nu när novellen fått en renässans via nobelpristagaren Munro och flera novellsamlingar av kända namn så kanske det är dags att satsa på det. Jag har tidigare släppt tre barnböcker om ungen Kicka som går ut i världen och upplever den som hon ser den. Hon lär sig hälsa på nya sätt i första, hon läser böcker i den andra och hon försöker hitta sitt drömhusdjur i den tredje. Det var så roligt att få se Kicka i bokhandeln och det gav givetvis mersmak. Jag vill ge ut mer! Jag vill att fler ska läsa mig!

Vad skriver du?
Jag skriver artiklar i mängder och har tre barnböcker utgivna, men vill egentligen skriva mer historiebundna böcker. Alltså inte historia som i andra världskriget utan en historia med en röd tråd. Jag har skrivit en ungdomsbok, som blivit refuserad fler gånger än jag vågar säga, men om jag bara skriver om den en gång till så kanske…

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Fråga vet jag inte och hon är inte min favorit men jag skulle gärna ta ett glas vin med Camilla Läckberg och snacka skit en kväll. Hon verkar kul.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Jag antar att det skulle bli en tjock jäkel som jag inte läst. Jag tror det skulle få bli bibeln, dels är jag fullständigt okristlig och dels så är den lång. Alltså skulle det ta tid att läsa ut, på grund utav sidantalet och antagligen för att jag skulle tycka att den var rätt tråkig emellanåt. Men jag hade haft att göra ett tag innan min man kom och räddade mig. Hoppas jag fått med mig läsglasögonen…

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Avsätt tid! Bestäm att mellan 14 och 16 på tisdag så SKA jag skriva oavsett om det är blagande sol ute och alla andra lägger ut lata bilder på Facebook.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Bara gör det. Sätt dig och skriv två fulla A4-sidor på ett enda ord. Kan vara vilket som helst. Mamma. Smörkniv. Tugga. Gorilla. Välj ett ord och bara blajja ur dig allt. Följ tankarna dit de leder och bara skriv. Det kan börja med mamma och sluta med dubbdäck, det gör inget, bara skrivet kommer igång.

Titta gärna in på facebooksidan Jessika Devert Frilansjournalist för en inblick i hur livet för en egen företagare i ett roligt yrke har det.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Jessika Devert medverkar med novellen ”Flipperkulan”.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.