Författare berättarÖver en fika i Svea RikeSenaste

Över en fika med Inger Lernevall

Berätta kort om dig själv
Jag heter Inger Lernevall och är frilansande journalist och tidningsformgivare. Jag bor tillsammans med min man i ett hus i Runby, Upplands Väsby utanför Stockholm.

Att skriva och läsa har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag är medlem av Mariefreds (jag bodde där tidigare) skrivargrupp där vi diskuterar texter och ger varandra pepp och feedback. Jag är också med i en bokcirkel som träffas varje månad sedan vi pluggade litteraturvetenskap tillsammans för några år sedan.

Dessutom spelar jag musik, improvisationsteater och golf och älskar att vara ute i naturen. Jag funderar alltid på att skaffa hund men vet inte än hur vi ska hinna med det. Men en dag ska det bli av!

Hur fick du idén till din novell?
Jag funderar ofta på skrividéer och har alltid ögon och öron öppna. Min novell tar sin utgångspunkt i något som jag själv har upplevt. Därför kan jag identifiera mig med själva rädslan, men personerna och handlingen har uppfunnits i mitt huvud och vid datorn.

Hur sorterar du din bokhylla?
Skönlitteraturen är den viktigaste så den står i bokstavsordning för sig. Övriga böcker står huller om buller, men de är inte alls lika många så det gör ingenting.

Vilken är din mest heliga plats?
Vet inte riktigt vad som räknas som heligt. Men när jag kommer in på Kungliga biblioteket i Stockholm fylls jag av en högtidlig känsla. Där har jag gjort en del research för den roman jag arbetar med, och där kan jag koncentrera mig som ingen annanstans. Helt plötsligt har flera timmar gått utan att jag har märkt det.

Vad är du mest rädd för?
Att bli övergiven och utesluten. Att något ont ska hända de viktigaste människorna i mitt liv.

Vem fikar du helst med?
Jag kan nog inte välja här. Jag är lycklig när jag får ta en fika med min vuxna son på stan. Jag älskar att fika med min man i trädgården, gärna en bit upp på vårt härliga berg. Och jag skulle inte vilja vara utan onsdagar halv tre då jag har en fast fikatid med två toppenkompisar.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Inger Lernevall medverkar med novellen ”Svart katt över vägen”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.