Författare berättar

Pensionerad lärare tycker till om skolan

Av Lars-Göran Halvdansson 

Omslag-framtidens-skola-webAlwa Woxlin höjer rösten och vill att hela svenska folket ska uppröras över det som pågår inom skolan. Hennes bok, En bok om framtidens skola är ett nödrop. Men samtidigt är den en hyllning till alla kompetenta och tappra människor som jobbar inom skola och barnomsorg.

På några decennier har världens bästa skola förvandlats till en skola i kris. En fjärdedel okförlagungdomarna löper stor risk att bli kriminella och skolan är en direkt leverantör av människor som hamnar i utanförskap, berättar Alwa Woxlin. Orsakerna är flera, men den största börjar tidigt i livet, menar hon
– Det handlar om att vi inte tar hand om våra barn från första början. Barn är små individer som behöver en chans att bli människor innan de stoppas in på dagis i alldeles för stora barngrupper, säger hon.

 

Sen ska barnen in på stora skolor där det på många håll inte fungerar. Det läggs mer och mer på de stackars lärarna, menar Alwa Woxlin.
– De orkar inte, säger hon.

Alwa har själv jobbat i många år som lärare, ända sedan 1973.  När hon gick i pension för två år sedan började hon att arbeta mer i sitt bokförlag, Bokförlaget K&R som hon startade år 2007.

Nu är hon alltså aktuell med sin bok där hon delta i debatten om skolan. Samtidigt presenterar hon lösningar på vad som faktiskt kan göras för att förbättra situationen.
– Det är så mycket som kan göras, därför har jag skrivit den här boken, säger hon.

Hon föreslår halvårsintag för elever då skolmognaden kan variera mycket om barn fötts tidigt eller sent på året. Hon vill ge barn rätten att få undervisning i små grupper där de får chansen att lära sig läsa och skriva. Alwa hyllar också läsningen och vill ha mer sådant redan på förskolan. Hon tar Australien som exempel där det är en familjeangelägenhet att barnen lär sig läsa.
– Australien har också världens högsta utbildningsnivå därför att barnen har lärt sig att läsa.

Alwa Woxlin vill också peka på vikten av att skapa didaktiska rum, helt enkelt skapa ett intresse hos barnen för att lära sig. Hon ger exemplet med den irländske författaren Frank McCourt som i sina böcker beskriver sin egen resa som lärare och hur han fick problemklasser i USA till mönsterelever genom att fånga elevernas intresse.
– Han fann de didaktiska rummen genom att hitta det som eleverna var intresserade av. Han pratade bland annat om de sju dödssynderna och om mat. Att hitta de här infallsvinklarna som fångar intresset, det är en konst att göra det, säger Alwa Woxlin.

Alwa Woxlin gick i pension i förtid som lärare och hon är glad att hon gjorde det för idag får man inte vara lärare, säger hon. Alltför mycket administration läggs på lärare som gör allt för att göra ett bra jobb men inte har en chans.
– Vi måste ta hand om barnen på ett riktigt sätt för som det är nu så mår för många barn dåligt, säger hon.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

One thought on “Pensionerad lärare tycker till om skolan

  • Alwa Woxlin har alltid stuckit ut med sina åsikter. Helt rätt, skolan behöver uppgraderas.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.