Författare berättar

Tötid – Dag Öhrlund

Av Dag Öhrlund

Dag Öhrlund, född 1957 i Stockholm.
Journalist, samhällsdebattör, föredragshållare, författare och prisbelönt fotograf. Har tillsammans med Dan Buthler skrivit nio uppmärksammade kriminalromaner som sålts till en rad länder. Har skrivit en självbiografi, två egna spänningsromaner, reportageböcker, faktaböcker och deltagit i en rad antologier. Dag, som haft världen som arbetsfält och varit utrikeskorrespondent i Hollywood, Kalifornien, har överlevt bombattentat, blivit beskjuten, gripen av polisen, varit förlamad, rullstolsbunden och nära att dö flera gånger. Dessa erfarenheter präglar hans skrivande och syn på livet.

Dag ÖhrlundKortfattat om mig som författare
Hela mitt liv har bestått av att berätta en historia i text och bilder.

Jag började som journalist och fotograf vid 14 års ålder och under de drygt 40 år som gått sedan dess har jag tagit en miljon bilder och publicerat några tusen reportage i tidningar och magasin i 20 länder. För 20 år sedan började jag skriva böcker och ägnar numera nästan all min arbetstid åt det. Det är en stor förmån att få berätta en historia utan att vara begränsad när det gäller utrymmet, som i en tidning.
Eftersom jag alltid fascinerats av mänskliga beteenden och av hur det kommer sig att vissa människor går över gränsen och bryter mot lagen, har en stor del av mitt skrivande handlat om brott, kriminalitet och polisarbete. Genom mitt stora nätverk av poliser och andra i rättsväsendet, lär jag mig hela tiden nya spännande saker om brottsutredningar, rättegångar, straff och fängelser.

 

Vad skriver du?
I romanform har jag hittills uteslutande skrivit i kriminalgenren. När det gäller novellerna har jag alltid haft ett brett register och bland annat skrivit om relationer, kärlek och människans tankar om sitt liv.

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Mycket svår fråga. Om jag blev tvungen att välja så skulle det antingen bli Lee Child om hans böcker om Jack Reacher, eller John Irving. Med den senare, lille, store och ytterst ödmjuke författaren, skulle jag kunna sitta i flera dagar och ställa frågor. Bland annat om varför det så ofta förekommer motorcykelåkande björnar i hans böcker.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken
skulle det vara?
Sannolikt “Lyckad nedfrysning av herr Moro”, ett slags antologi som innehåller några av 1900-talets märkligaste bilder och några av de bästa texter som producerats i världshistorien. Boken skapades 1992 med stöd av Stockholms läns landsting och delades ut till samtliga niondeklassare i Stockholms län för att ge dem en tankeställare inför livet. Den fick snabbt kultstatus.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Skippa tv-tittandet, dra ner på tiden i sociala medier, stig upp en timme tidigare på morgonen. Utnyttja promenader, raster och restid till att tänka på din historia och göra anteckningar.

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Någon har en gång sagt att om du kommer till simhallen och har klätt om, så sätter du dig inte på bänken vid bassängen sedan, utan hoppar i. Om du simmar dåligt i början så går det ändå snart bättre. Samma sak med skrivandet. Så skriv, bara skriv! Om det blir dåligt så kan du alltid redigera/skriva om senare.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin “Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Dag Öhrlund medverkar med novellen “Tötid”.
Alla har vi hört uttrycket “att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar. 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.