Författare berättar

Över en sommarfika med Håkan Lindgren

Fotograf: Jacob Nordström

Berätta kort om dig själv
Jag heter Håkan Lindgren. Tillsammans med man och vår tre- (och ett halvt-) åriga dotter bor jag i nordöstra Frankrike, nära gränsen till Luxemburg där jag arbetar när jag inte skriver. Jag läser det mesta men har alltid haft en förkärlek till deckare. Därför blev jag själv förvånad när traditionella polisromaner inte var vad jag ville skriva. Om min debutroman ”Att raka en zebra” definieras som en relationsthriller, så är uppföljaren ”Moscow Baby” mer ett relationsdrama där äventyret om att skaffa barn med hjälp av surrogatmamma är spännande nog …


Hur fick du idén till din novell?
Den kom i stort sett av sig själv. Det finns en (väldigt) liten koppling till vad som skall bli min tredje roman. Jag bestämde mig för att ta det lilla fröet i en annan riktning än romanen, och så föddes Rickyland. Jag skrev den egentligen för ett par år sedan, men den har fått vila och har nu ett helt annat slut, med mer substans än tidigare.

Är det viktigt att läsa böcker? 
Ja, det är jätteviktigt att läsa böcker i någon form. För det första utvecklar du ditt språk och, lite beroende på vad du läser förstås, så öppnar du dina sinnen och upplever saker du kanske inte gör i verkliga livet.

Pocket, inbunden, e-bok eller ljudbok? 
Alla format är viktiga idag, eftersom de har sina trogna läsare. Någon vill ha inbundna böcker, kanske helst signerade, för att de gillar att hålla i dem och de är fina i bokhyllan. Andra vill ha en pocket som man inte behöver vara lika rädd om, som lätt får plats i väskan eller strandbaggen. Dessutom kostar en pocket inte mycket mer än en vecko- eller månadstidning. E-böcker är praktiska om och när du har en läsplatta. Du kan ladda ned och ta med dig hur många böcker du vill. Ljudboken med spelare som Storytel och Nextory gör att du kan lyssna på boken i telefonen eller var som helst och du behöver inte ens köpa den, om du inte vill. Ljudboken tror jag också drar till sig läsare/ lyssnare som kanske inte annars läser så mycket.

”Att raka en zebra” har när ”Över en sommarfika” kommer ut, släppts i alla format.

Berätta om ditt bästa fikaminne
Jag har massor av fina fikaminnen, så det blir svårt att välja det bästa. Det första som dyker upp är när min man och vår dotter var med mina föräldrar i Kalmar sommaren 2015. Maïa upptäckte glass för första gången och kunde inte bestämma sig för om det var gott eller om det var för kallt. Mycket grimaserande blev det. Själv minns jag inte vad jag åt för kaka, men kaffet smakade gott där vi satt i Krusenstjernska trädgården.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I mitten av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en sommarfika” där 28 författare delar med sig av berättelser om livets mening. Håkan Lindgren medverkar med novellen ”Rickyland”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.