Författare berättar

Över en fika med Birgitta Backlund

Av Super-Carina Aynsley

”Galenskap är kryddan som gör livet roligare”

Birgitta BacklundHej Birgitta Backlund. Nu är jag nyfiken, vem är du?
– Ja du, vem är jag? säger hon på sin karakteristiska stockholmsdialekt och bjuder på ett smittande skratt. Jag är en helt vanlig kvinna fast med en annorlunda och jobbig bakgrund. Men för trettio år sen fick jag en andra chans i livet, och vet du, då tog jag den!

Jag har läst din självbiografiska roman Blondie. Den berör verkligen, är grym att läsa och jag har lite svårt att ta in att det faktiskt är samma kvinna, Blondie, som sitter här framför mig. Birgitta, jag måste fråga: hur har du orkat?
– Att skriva den boken blev min självterapi. Svaret kommer snabbt men leendet försvinner för en stund. När den äntligen var klar var också mycket ångest och smärta borta. För att inte tala om den där Jante som jag slängde ut i samma veva. Nu, när jag mest njuter av tillvaron, är skrivandet i stället mitt livselixir. Birgittas ögon glittrar bakom glasögonen. Hennes sjal och handväska matchar de mörka bågarna.

Det låter som en bra terapi och du ser ut att må väldigt bra. Vill du berätta mer om hur ditt liv ser ut just nu?
– Jag har tre härliga döttrar som förgyller min vardag och naturligtvis min underbare man. Han är bra för mig. Överhuvudtaget älskar jag livet och jag älskar att möta nya människor. Du vet, jag har fyllt 70 och måste acceptera och lämna det förflutna bakom mig. Inget kan ändå göras ogjort.

Ja, det är verkligen en devis många fler borde ta till sig. All smärta du upplevt har kunnat göra dig grå och bitter, men jag känner få som sprider så mycket glädje och positivitet omkring sig som du.
– Jag är tacksam för det jag har här och nu. Livet blir vad man gör det till, tror jag. Och jag har varken tid eller lust att döma eller döma ut andra människor, tvärtom. Behandla andra som du själv vill bli bemött. För mig har alla människor samma värde.

Underbart. Tack, snälla Birgitta för att du delar med dig så generöst. Vad vill du säga som avslutning?
Svaret levereras blixtsnabbt och med ett stort skratt. Säga vad man vill, men ärlig är hon, vår kära Blondie.
– Ha kul! Lite galenskap är kryddan som gör livet roligare.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I slutet av oktober ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Över en fika” där 32 författare delar med sig av vardagsbetraktelser. Vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. Birgitta Backlund medverkar med novellen ”We can jive.”

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.