Författare berättar

Den ena ursäkten efter den andra – Susanne Olars

Av Susanne Olars

Susanne Olars, 48 år, är socionom men har tagit tjänstledigt från arbetet som skolkurator för att skriva på heltid. Hon går nu på skrivarlinjen vid Bollnäs folkhögskola, och har hamnat rätt i livet. Skrivandet får äntligen ta en stor plats i Susannes liv, och så kommer det fortsätta vara. Med en förstående man och vuxna barn var det ett naturligt och efterlängtat steg att ta.

Susanne OlarsOm mig som författare
Författare har jag hittills bara varit i mitt eget huvud. Livet har jag ägnat åt en massa andra saker i väntan på att släppa lös den där författaren. Nu har det blivit dags, och det senaste året har jag satsat helt på skrivandet. Det rivstartar jag genom att gå skrivarlinjen vid Bollnäs folkhögskola. Den här novellen är den första text jag får publicerad, men långt ifrån den sista. Jag har bara börjat om jag själv får bestämma. Och det får jag.

Vad skriver du?
Naturligtvis har jag utkast till ett antal olika ”Stora romaner” liggande i datorn och anteckningsblocken. Sedan jag kom till skrivarlinjen har de blivit lite övergivna. Nu tar jag chansen att prova på olika genrer och stilar. Alla skrivuppgifter vi får på skolan blandas med allt jag skriver bara för att jag vill. Det har gjort att jag upptäckt saker om mitt skrivande, till exempel att just novell som textform är väldigt lockande. Och att bilderböcker väcker en oanad skrivglädje i mig. Är inom kort redo att börja skicka bilderboksmanus till förlag, och är stolt över det jag gjort. Romanerna gottar bara till sig lite, deras tid kommer.

Vem är din favoritförfattare, och vad vill du fråga?
Milda makter, jag läser massor och älskar mängder av författare! Men en som jag är glad att ha hittat är Susanne Ringell. Med mitt nyväckta intresse för noveller lyckas hon närmast hypnotisera mig med sitt sätt att bygga ord och meningar. Hon fyller varje bokstav med betydelse, och min hjärna slår kullerbyttor av avund när jag läser. Min fråga får därför bli: Hur blir man en sådan ordtrollkarl? Sitter det i generna eller går det att lära sig? 

En bok på en öde ö – vilken skulle det vara?
Är det fusk att säga världens tjockaste anteckningsbok? Tänk vilka historier som skulle födas i huvudet där!

Annars får det bli Liftarens guide till galaxen, den samlade utgåvan med hela serien. Då har jag att göra ett bra tag, det är inte en bok jag lyckas plöja på ett par dagar. Och många fniss får jag i väntan på räddningsbåten.

Tips för att skapa tid för skrivande
De tips som gäller för mig är inte så mycket till tips egentligen. Mina barn har gått och blivit vuxna, vilket har lämnat ett enormt tidsutrymme för skrivande. Dessutom har jag tagit tjänstledigt från mitt arbete för att skriva på heltid under ett par år. Innan allt det här lyckades jag inte få till någon skrivtid alls, vilket gör mig till en mycket dålig tipsare i den frågan.

Tips att ta dig ur skrivkramp
Ett svar fullt av klyschor, men så länge klyschorna funkar så bjuder jag på det.

  • Gå ut. Jag går, cyklar, joggar, och orden sprutar fram igen.
  • Läs eller se en film. Skrivlustframkallande om något.
  • Ta en paus på ett par dagar och gör något helt annat. Gärna något tråkigt, som att måla om köksluckor.

Visserligen har jag ännu inte drabbats av någon allvarlig skrivkramp. Mitt problem har snarare varit kramp i hjärnan av att INTE få skriva. 

Mer om Susanne: www.susanneolars.se

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Susanne Olars medverkar med novellen ”Den ena ursäkten efter den andra”, som är den första av hennes texter som publiceras. Den handlar för övrigt just om att bryta mitt i livet för att välja nya vägar.

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar. 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.