Författare berättar

Så skapar du trovärdiga karaktärer

Av Katja Lomarker

Magnus JahnssonEn av de viktigaste sakerna när du skriver en bok är att få bra och trovärdiga karaktärer. Här får du några tips av Magnus Jahnsson på hur du gör just det.

1. Ingen är helt god eller ond

När man skriver en bok eller berättelse så är det lätt att man beskriver skurken som ond och hemsk rakt igenom hela boken. Detta gör att karaktären inte känns helt trovärdig. Försök att ge även de onda några goda sidor som man kan identifiera sig med. Samma regel gäller med din huvudperson, hjälte eller liknande. Även de goda måste vara dåliga på vissa saker och kunna fatta dåliga beslut. Hjälten kan göra misstag och göra sådant som inte är helt moraliskt perfekt. Gråskalor skapar en mer mänskliga karaktärer.

 

2. Hitta på egna karaktärer

När du skapar dina karaktärer så är det ganska enkelt att använda sig av någon man känner. Kanske en kollega, vän eller släkting. Självklart finns det alltid inspirationskällor till karaktärer men försök att inte kopiera någon rakt av. Det blir ofta bättre om du hittar på istället och bygger karaktärer som passar bokens övergripande syfte. Då måste du verkligen tänka till och får använda din fantasi. Skriv gärna ned personlighetsprofiler separat så att du kan påminna dig själv eller fördjupa personligheterna under själva skrivandet.

3. Läs på lite om psykologi

Att ha lite koll på varför folk beter sig på ett visst sätt kan vara en stor hjälp när du skriver. Det kan vara smart att läsa lite om tvångstankar, hypokondri, neuroser och liknande. På så sätt blir det lättare att skapa mångfasetterade karaktärer till din bok.

4. Låt karaktärerna förändras genom boken

Människor förändras hela tiden. Det borde även de i din bok göra om du vill att de ska kännas riktigt trovärdiga. Då blir de mer intressanta och djupa.

5. Använd din fantasi

Var nyfiken! Var du än är så kan du låta dig inspireras. När du står i kö och väntar så kan du fantisera ihop karaktärer till dem som står framför dig. Var inte rädd för att ta ut svängarna. Det är bra träning att iakttaga människor och miljöer. Och kanske blir hon med den vilda frisyren hjältinnan i din nya bok!

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.