Författare berättar

Livet. Det är starkt. Det kommer nära.

Av Catrine Tollström

Catrine TollströmVad skriver du?
Jag debuterade 2013 med spänningsromanen Bödeln Frälsaren Observatören (se info, härliga recensioner, boktrailer mm på www.catrinetollstrom.hoi.se). ”BFO” kännetecknas av överraskande vändningar, psykologiskt djup och ett persongalleri utöver det vanliga. Just nu skriver jag på en uppföljare och ytterligare två bokmanus i helt andra genrer. En bra thriller ska innehålla brännande möten mellan människor, psykologiskt djup, vackra miljöbeskrivningar, coola dialoger, en kärlekshistoria, karaktärsutveckling, humor, budskap och mycket mer utöver spänning, tycker jag. De läsare som vet att jag pluggat beteendevetenskap säger att det märks i det jag skriver.

Vem är din favoritförfattare och vilken fråga vill du ställa henne/honom?
Det finns ju så många bra författare i Sverige. Jag är imponerad av Hjort/Rosenfeldt när det gäller säregna romanfigurer, av Leif GW när det gäller att skriva med pondus, av Karin Alvtegen när det gäller förmåga att berätta en historia, av Roslund/Hellström för avancerade romanbyggen med budskap, av Åsa Larsson för språket och förstås av Stieg Larsson när det gäller cool feeling. Framförallt är jag fascinerad av Fredrik Lindström när det gäller sinne för mänskliga karaktärer. Honom skulle jag gärna prata med en hel natt och ställa frågor om hur han skulle utveckla personer från sina noveller om han placerade dem i en spänningsroman.

Om du tvingades leva på en öde ö och bara fick ta med dig EN bok – vilken skulle det vara?
Adjö herr Muffin, Ulf Nilssons och Anna-Clara Tidholms barnbok som fångar livet så vackert. Gråter varje gång jag läser den. På ett fåtal sidor i all enkelhet beskriver de något som få skulle klara att förmedla om de så hade tusen sidor på sig. Självklart hoppas jag på att även kunna ta med mig ett av bokmanusen som jag själv jobbar med. På ön skulle jag ju få massor av skrivtid.

Vilka är dina tips för att skapa tid för skrivande?
Här upprepar jag mina ord i ett blogginlägg hos skrivcoachen Ann Ljungberg: För att hinna med bokskrivande och marknadsföring, plus mitt ”riktiga” jobb samt djurskötsel, har jag prioriterat bort allt annat de senaste åren. Fysisk träning kan man få av att jogga runt och stoppa sina flyers i folks brevlådor. Att skippa tv-tittande, nöjen och social kontakt är lätt när skrivande är det roligaste som finns. Samtidigt vill jag vifta med ett varningens finger. Släkt och vänner kan det vara bra att höra av sig till någon gång om året. Dessutom blir man yr av att minska sin sömn och det är inte till gagn för skrivandet, såvida du inte skildrar en romanfigur som är allmänt trögtänkt och förvirrad förstås. I synnerhet bör man komma ihåg att ens sambo faktiskt inte bara är en främmande figur som sköter hushållet. Gör inte som jag. Lev istället och boka av rimlig tid för skrivande. Jag ser det mesta som inte är skivande som hinder och det kan bli lite fanatiskt J

Vad är ditt bästa tips för att ta dig ur skrivkramp?
Det som för min del funkar bäst mot skrivkramp är deadlines, musik, poesi, natur och framförallt kärlek. Massor av kärlek! Ta reda på vad som ger dig energi.

 

I början av juni ger Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Catrine Tollström medverkar med novellen ”Livet. Det är starkt. Det kommer nära.”

Alla har vi hört uttrycket ”att komma till insikt”. För de flesta av oss innebär det att förstå, verkligen förstå, innebörden av en händelse, något vi varit med om eller som vi hört. Insikt – det är ett ord som sällan upplevs som särskilt laddat, men som ofta kostat både blod, svett och tårar att komma till. En insikt kan se ut på många olika sätt och betyda olika mycket beroende på vem du frågar.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.