Författare berättarÖver en fika i Svea RikeSenaste

Över en fika med Gunvor Härenstam

Berätta kort om dig själv
Jag är folkhögskollärare och får därför träffa människor från nästan hela världen på min arbetsplats, Karlskoga folkhögskola. I början av min jobbkarriär var jag miljö- och hälsoskyddsinspektör, också det ett arbete som bygger på kontakter. Mänskliga möten stimulerar men man behöver också egen tid.

Att skriva noveller har blivit min avkoppling – en stund bara för mig själv och min fantasi. I mitt skrivande eftersträvar jag trovärdighet. När du som läsare tror vartenda ord jag skriver fast ingenting i texten är sant, då har jag lyckats. Oväntade vändningar och ett slut som ger eftertanke är andra kännetecken du hittar i mina noveller.

Lite fakta om mig: Jag bor sedan 2012 i en levande landsbygd. Området heter Rudskoga (tre mil söder om Kristinehamn). Tidigare har jag alltid bott i en stad (Värnamo, Umeå, Linköping, Karlskoga, Örebro). Jag är född i Värnamo (1957), är gift och har fyra utflugna barn. Mina barn växte upp i Karlskoga och bor nu i Knivsta, Göteborg och Stockholm. Senaste året har jag fått två klenoder i form av barnbarn.

Hur fick du idén till din novell?
I den allmänna debatten i TV och på sociala medier tycker jag mig märka en diffus rädsla för fattiga människor. Det annorlunda och okända skapar obehag och vi vill gärna hålla en distans till det. Ett personligt möte kan förändra allt. Med novellen vill jag lyfta den diffusa rädslan till medvetenhet och eftertanke.

Hur sorterar du din bokhylla?
Den är inte så stor som den kanske borde vara, så den är lättsorterad ;-). Böcker med samma författare står intill varandra, i övrigt har jag inget system.

Vilken är din mest heliga plats?
Om du med helig menar den mest trygga platsen, så har jag två sådana ställen i mitt hem. Det är min säng med nattduksbord och byrå, och soffan i vardagsrummet. Det är ställen där kreativiteten bor.

Vad är du mest rädd för?
Jag är inte en sådan människa som går omkring och är rädd. Jag har en hel del år bakom mig och har gått igenom kriser. Det fanns ett liv efter katastroferna visade det sig.

Jag tränar varje dag att lita på att Gud tar hand om min vardag. Mina erfarenheter i livet hjälper mig att mer och mer landa i tillit.

Vem fikar du helst med?
Det varierar med tiden, men just nu skulle jag gärna kunna ta en kopp kaffe med andra ”skrivarnördar” och grotta ned mig i samtal om olika texter, deras och mina.

 

Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar, filosoferar och löser världsproblem. I början av december ger Ariton Förlag ut ”Över en fika i Svea Rike”, en novellantologi där 35 författare delar med sig av berättelser om sådant som skrämmer oss. Gunvor Härenstam medverkar med novellen ”Frigiven”.

 

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.