Författare berättar

Bli inspirerad att sätta personliga mål!

Av Marie-Louise Kanon

Som individer har vi olika tillvägagångssätt för att åstadkomma saker och ting i livet. Vissa kastar tärning och hoppas på det bästa medan andra arbetar strukturerat och medvetet för att uppnå sina målsättningar.  Jag har ända sedan barnsben satt upp prestations-mål. Jag bockade av en del och hamnade till slut på olika chefspositioner som kommunikatör och marknadsförare. Men jag var inte nöjd. Någonting låg och skavde. Efter tjugo långa år kom jag på vad det var som kliade allt mer i mitt undermedvetna. Jag hade glömt det viktigaste. Drömmen att få arbeta med min hobby; att skriva och skapa. Detta hade jag inte ens benämnt som ett mål. Hur kunde det vara ett mål när det kändes så personligt? Jag upplevde en klar definitions-skillnad i vad man önskar privat och i yrkeslivet. Privat var det en önskan eller dröm – i yrkeslivet var det ett mål. Jag trodde dessutom inte tillräckligt på mig själv och var alldeles för osäker och styrd av vad jag trodde att andra tyckte om mig.  Men plötsligt stod det klart för mig att det bara var jag själv som skapade hindren. Det var dags att sluta vara rädd.

Jag satte upp mitt eget personliga livsmål. Att inom två år kunna kalla mig författare och arbeta med det jag brinner för. Det låter kanske som ett professionellt mål men vägen dit handlade inte bara om att skriva. Det handlade också om, att genom delmål, hitta mig själv. Lära mig vad lugn är. Ta hand om mig själv för att orka ta hand om andra. Våga vara jag.

Och nu står jag här. Aktuell som delförfattare i två antologier. En om kommunikation och en om just målsättning. Jag skriver på mitt eget roman-projekt och har även uppdrag där jag skriver filmrecensioner, bloggar, copy, bröllopstal och artiklar. Jag intervjuar också artister, gör reportage och skriver manus till videoklipp.  Det är en fantastisk känsla att bli inspirerad av det man själv gör.

Att arbeta med det jag älskar har i sin tur givit privatlivet både ljus och rymd. Men det är inte lätt att hitta den där livsbalansen mellan arbete och privatliv. Förutom att alla inte har ynnesten att få arbeta med sin hobby så går arbete och hemmaliv ofta in i varandra som ett trassligt garnnystan. Man går inte hem och stänger av det man gjorde på kontoret. Eller tvärt om, går till jobbet och stänger av familjen. För mig var det viktigt att hitta min egen ro först. Att inse att personliga drömmar är precis som alla de visioner jag har dissekerat i sammanträdesrummen i min tidigare karriär. Det är dessa vi utgår från för att utveckla oss själva. Det är här vi skapar delmålen.

Att sätta upp personliga mål brukar i sin tur ge inspiration, ork och lust till att steget även mot karriärmål. Om det nu är dit man strävar. Mål kan vara stora och små men de skall alltid utmana dig och ge dig glädje när du når fram.

Så ta dig en stund och skriv ner några specifika personliga mål för dig. Det kan handla om skola, arbete, kost, hälsa, ekonomi, relationer m.m. Smått eller stort. Läs och inspireras av förslagen nedan!

 1. Meditera tio minuter per dag
 2. Gör något kreativt en gång i veckan
 3. Begränsa sociala medier till en halvtimme om dagen
 4. Använd femton minuter av din dagliga internet-tid på att lära dig om aktuella händelser
 5. Avhåll dig från internet på lördagar
 6. Stäng av mobilen under fredagsmyset med barnen
 7. Begränsa Tv-tiden till en timme om dagen
 8. Läs eller lyssna på minst en bok i månaden
 9. Börja i en yogaklass
 10. Ät under ettusen åttahundra kalorier om dagen, fem dagar i veckan
 11. Gå till gymmet tre gånger per vecka
 12. Ät en hälsosam frukost fem dagar i veckan
 13. Sluta äta ostbollar i en månad
 14. Ät grönsaker med varje måltid i en vecka
 15. Ta en promenad på minst fyrtiofem minuter per dag
 16. Tillbringa minst 1 timme ute fem dagar i veckan
 17. Om du inte skall högre än till sjätte våningen – ta trapporna istället för hissen
 18. Spara fem procent av varje månadslön i ett år
 19. Ansök om tre jobb i veckan tills du hittar rätt
 20. Anmäl dig till en kurs i något oväntat inom ett halvår
 21. Lär dig att göra något nytt varje månad
 22. Begränsa kolsyrade drycker till en gång i veckan
 23. Begränsa alkoholkonsumtionen till en drink per speciellt tillfälle
 24. Anmäl dig som volontär för ett välgörenhets-arrangemang
 25. Skriv dagbok varje kväll i ett år
 26. Gör en anonym osjälvisk handling en gång i veckan
 27. Ring en äldre släkting en gång i månaden
 28. Återvinn all plast i ett helt år
 29. Stig upp en timme innan du måste en dag i veckan bara för att njuta av ensam-tiden
 30. Prova en ny maträtt i månaden (även om du inte har tyckt om den innan)

 

I december lanserar Ariton Förlag boken ”Över mållinjen”, en antologi där 20 kvinnor delar med sig av sina erfarenheter om målsättning. Marie-Louise Kanon medverkar med kapitlet ”Att skriva ett mentalt kontrakt med sig själv”.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.