Skriva för webbenSkrivtips

Att skriva och redigera i en värld full av tecken

Av Andreas Knutsson

Malin HankinSkrivkramp, inspirationstorka, ångest – listan är lång på saker som kan störa dig i ditt författande eller ditt skrivande. När det blir roligare att dammsuga hemmet och skura av golven behöver i alla fall jag en ordentlig knuff i sidan, för att komma igång och börja jobba.
Det finns massvis av olika sätt att skriva på. Likaså en mängd sätt att gå tillväga gällande redigeringen, för att behålla fokus och för att komma igång.

Jag frågade ett riktigt proffs om lite tips och råd när det står still i arbetet.
-Glöm alla ursäkter, sätt dig ner och låt fingrarna jobba! säger Malin Hankin som jobbat som copywriter under många år.
Malin påpekar att har du en tydlig mall eller ett syfte så måste du försöka komma igång och arbeta med orden, texten skriver inte sig själv. Har du inte en tydlig mall, lura dig själv med att se pappret eller det på skärmen som en kladd. Hjärnan kommer till slut igång och vill lösa den uppgift du gett den.

Jag frågar Malin om det finns några vanliga misstag hon brukar se hos de lite mer ovana skribenterna.

-Många skriver väldigt ordrikt om något som egentligen är rätt enkelt att beskriva. Det kan handla om att skribenten är rädd för att bli missförstådd. Ta bara med saker som bidrar, som för texten framåt. Där får du som skribent verkligen tänka till, du får ställa dig frågan: ”Ska detta vara med?”. Innehållet och uppbyggnaden är viktig, varje mening ska på något sätt leda fram till nästa.

Malin jobbar med en mängd olika texter i sitt yrke och har en hel del bra tips att dela med sig av:

1.      Sätt dig ner och skriv. Det är inte svårare än så. Du måste börja jobba för att hitta din inspiration om den inte redan finns där. Hjärnan ska arbeta så det gör ont!

2.      Ställ dig frågan ”Vad är syftet med denna text?” och arbeta efter att uppfylla det.

3.      Den röda tråden! Utan den gör vi det svårt för läsaren att förstå vad vi vill ha sagt.

4.      Se skrivandet som en process! Omarbetningen är enormt viktig.

Malin påpekar också betydelsen av arbetet med texten när du väl skrivit dina tecken.
-Att skala av och arbeta om sin text anser jag vara minst 75% av jobbet. Ta hjälp av någon i din närhet för att läsa igenom. Det kan vara en kollega eller vän, någon som inte har arbetat eller läst texten innan kan ha lättare för att se var din text behöver putsas på. Skribenten blir ibland hemmablind till sin text och därför är det bra att någon annan läser den. Ibland kan det vara svårt att ”kill your darlings”. Vi tänker att här fick vi verkligen till en bra mening eller ett bra stycke, men det kanske inte har med denna text att göra överhuvudtaget, den kanske passar bättre in i en framtida text. Låt den då ligga och vänta på sitt rätta tillfälle som än inte är skrivet.

Gästkrönikör

Webbtidningen Allt om skrivande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap. Åsikterna i krönikan/artikeln är skribentens egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.